גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר למכירה: כיצד הכסף הסיני זורם לאוניברסיטאות אמריקאיות

חוזים של אוניברסיטאות אמריקאיות עם חברות שבסיסן בסין הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi
טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

חברות סיניות מתמודדות עם קבלת-פנים צוננת בארה"ב, למעט כשמדובר באוניברסיטאות, שם הם מתקבלות באהבה כלקוחות.

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר
פרשנות | מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין. הסחר שנמשך עשרות שנים משגשג, למרות היריבות הגוברת בין ארה"ב לסין והרגישות הגוברת לגבי השפעתה של בייג'ין על הקמפוסים האמריקאים.

קרוב ל-200 מכללות ואוניברסיטאות בארה"ב החזיקו בחוזים עם עסקים סיניים, בשווי של 2.32 מיליארד דולר, בין 2012 ל-2024, על-פי סקירה של ה"וול סטריט ג'ורנל" של גילויים שנמסרו למחלקת החינוך. העיתון רשם כ-2,900 חוזים.

הסחר הנרחב במומחיות האמריקאית מציב בעיה עבור האוניברסיטאות וקובעי המדיניות בוושינגטון: היכן עובר הגבול בין טיפוח מחקר אקדמי להעצמת יריבה אמריקאית?

"מובן שכאשר הסינים מתקשרים עם אוניברסיטאות בארה"ב הם זוכים ליכולת ייחודית שהם לא יכולים להשיג בשום מקום אחר", אמר דניאל קורל, פקיד במחלקת החינוך בממשל טראמפ שעקב אחר השפעה זרה בהשכלה גבוהה. "השאלה הגדולה היא אילו חוזים צריכים להיות חוקיים, מה צריך להיות חוקי וניתן לחשיפה, ומה צריך להיות בלתי חוקי?" הוא הוסיף.

תרומות בסכומים גדולים

לפעמים, אוניברסיטה בארה"ב הקשורה קשר הדוק לתעשייה מקומית גדולה - כמו מכוניות ואוניברסיטת מישיגן, או פירות הדר ואוניברסיטת פלורידה - עורכת מחקר עבור מתחרה סינית בתעשייה זו. כל שלוש חברות הנפט הגדולות בבעלות ממשלתית של סין מימנו חוזים בסך 100 אלף דולר או יותר באוניברסיטת טקסס באוסטין, שבית הספר מתאר רק כ"פעילות מחקרית".

אוניברסיטאות בארה"ב מרוויחות כסף כמעט מכל מדינה בצורה של שכר לימוד, מתנות וחוזים. לפי הניתוח של ה"ג'ורנל", קטר סיפקה יותר כספים שאינם קשורים לשכר לימוד לאוניברסיטאות בארה"ב מאשר כל מדינה אחרת, ואחריה בריטניה, גרמניה וסין.

בניין אוניברסיטת טקסס בארה''ב. שלוש חברות הנפט הממשלתיות הגדולות בסין מימנו לה חוזים בסך 100 אלף דולר או יותר / צילום: Reuters, Aaron E. Martinez / USA TODAY NETWORK

תרומות זוכות לתשומת-לב רבה יותר, מכיוון שלעתים קרובות מדובר בסכומים גדולים מאנשים פרטיים שיכולים להוביל לדברים כמו קריאה של בניינים על שמם. עם זאת, עולם החוזים כרוך למעשה בהרבה יותר כסף בסך-הכול.

ה"ג'ורנל" מצא כי השווי הכולל של חוזים אוניברסיטאיים שיוחסו לסין בעשור האחרון היה פי 2.5 מהתרומות הסיניות המדווחות, בדומה לסכומים ממדינות אחרות. סין נותרה המקור הגדול ביותר של סטודנטים זרים בקמפוסים אמריקאים וההוצאות שלהם, כולל שכר לימוד, הן נתח גדול בהרבה מתקציבי האוניברסיטאות מאשר חוזים ומתנות.

האוניברסיטאות נדרשות לדווח על כל מתנה או חוזה זר בשווי 250 אלף דולר או יותר למחלקת החינוך, למרות שהכלל לא נאכף באופן היסטורי, ומחלקת החינוך טענה כי מיליארדים לא דווחו. ה"ג'ורנל" מצא גם מקרים של ספירה כפולה ושגיאות נתונים אחרות.

יותר ויותר אנשים קוראים בגבעת הקפיטול לבדיקת חוזים סיניים עם בתי ספר בארה"ב לאיתור סיכוני ביטחון לאומי.

סיוע ליריבים בארה"ב

ה"ג'ורנל" ביקש מאוניברסיטאות ציבוריות גדולות בכל 50 המדינות מידע על החוזים שלהן עם ארגונים בסין. הרישומים מראים כי חוזים אלה מכסים תעשיות שונות שבהן בייג'ין סיפקה תמיכה וסיבסוד לחברות סיניות, כולל רפואה, חקלאות, ייצור ואפילו אמנויות.

האוניברסיטאות אומרות ששילוב מימון סיני עם ידע אמריקאי משרת לעתים קרובות את טובת ציבור, כמו פיתוח טיפולי סרטן חדשים. עם זאת, לעיני המבקרים, שליטתה של המפלגה הקומוניסטית במגזר העסקי של סין יכולה לקלקל אפילו את העיסוקים הללו.

זו החידה העומדת בפני האוניברסיטאות בארה"ב שחתמו חוזים עם חברת WuXi AppTec שבסיסה בשנחאי. AppTec, המוכרת בסין כ"וואווי (Huawei) של הפארמה", הוא קונגלומרט ביוטכנולוגיה המוכר בעולם בשל פריצות דרך רפואיות והפקת טיפולים שאושרו על-ידי מינהל המזון והתרופות. אבל בדומה לוואווי, יצרנית ציוד טלקומוניקציה מתקדמים ברשימה השחורה של סין, היא מלווה כעת בחששות בוושינגטון שהחידושים שלה עלולים להיות מנוצלים לרעה על-ידי בייג'ין.

גם ל-AppTec וגם לוואווי היו הסכמים עם אוניברסיטאות בארה"ב, מצא ה"ג'ורנל". החברות אומרות שהן בבעלת פרטית ומכחישות כל מעורבות עם מממשלת סין או סיכון ביטחוני לארה"ב.

בניין חברת WuXi AppTec בשנחאי / צילום: Reuters, Xu hede

אוניברסיטת אריזונה העריכה את השווי הכולל של שלושה חוזים עם AppTec לשנת 2022 ביחד בסביבות 1.5 מיליון דולר. אחד מהחוזים הללו כרוך בשירות שמספקת AppTec עבור חברת תרופות סינית אחרת, שבה בית החולים של האוניברסיטה מקבל 36,977 דולר עבור כל אדם שמשתתף בניסויים עבור תרופה לטיפול בגידולים.

לתרופה יש אישור FDA לטיפול במהלך הניסוי של סוגי סרטן נדירים מסוימים.

חברי הקונגרס חוששים כי בייג'ין עשויה להשתמש בהתקדמות הביולוגית המסחרית של AppTec למטרות צבאיות. הם מציעים לתייג את AppTec כ"חברת ביוטכנולוגיה מדאיגה", מה שימנע ממנה לשתף פעולה עם ארגונים אמריקאים שמקבלים מימון פדרלי, כמו בתי חולים ואוניברסיטאות.

"WuXi AppTec וחברת האחות שלה WuXi Biologics הופכות במהירות לענקית תרופות ושירותי מחקר עולמית המאיימת על הקניין הרוחני והביטחון הלאומי של ארה"ב", נכתב במכתב בפברואר שנחתם על-ידי ארבעה חברי ועדה בתוך בית הנבחרים של ארה"ב המתמקדת בנושאים הקשורים לסין, שביקשו את הסיווג החדש.

AppTec אמרה שהמאמץ החקיקתי המכוון אליו הוא "מוטעה" ו"חסר סקירה הוגנת ושקופה של העובדות". דוברת אריזונה, פאם סקוט, מסרה באימייל: "לא קיבלנו הודעה על חששות ביטחוניים כלשהם".

בדיקת Cfius

בתחילת 2018 הודיעה אוניברסיטת וושינגטון כי תיצור את אחד המרכזים האקדמיים הראשונים בעולם המוקדש למציאות מדומה ורבודה. האוניברסיטה זיכתה את מימון המרכז בשווי 6 מיליון דולר לפייסבוק, גוגל ו-וואווי.

לאחר שהבית הלבן של טראמפ אסר על האמריקאים לנהל סוגים מסוימים של עסקים עם וואווי במאי 2019, האוניברסיטה הצהירה כי הכללים הפדרליים מנעו ממנה להמשיך בעסקאות עם החברה הסינית.

האוניברסיטה דיווחה על יותר מ-5.5 מיליון דולר שקיבלה מוואווי לאורך השנים 2018, 2019 ו-2021, ודובר מצידה אמר שהתשלום ב-2021 מייצג את החלק האחרון בחוזה שהחל לפני 2019. לוגו של וואווי מופיע בסרטון קבלת-פנים בדף הבית של מחלקת Reality Lab שך האוניברסיטה, שהדובר תיאר כהודאה כנה במעורבותה הכלכלית של וואווי במעבדה.

סטודנטית במעבדת המציאות המדומה של אוניברסיטת וושינגטון, שמומנה גם על־ידי וואווי / צילום: צילום מסך מיוטיוב

וואווי לא הגיבה לשאלות לגבי החוזים שלה עם אוניברסיטאות בארה"ב, כולל אוניברסיטת וושינגטון.

"עד לאחרונה לא היו דאגות רבות לגבי מה שקורה באוניברסיטאות", אמר אהרון פרידברג, חבר בוועדת סקירת הכלכלה והביטחון של ארה"ב-סין.

הוועדה, המייעצת לקונגרס, דוחקת כעת בחקיקה להתייחס לחוזים סיניים עם אוניברסיטאות כמו לרכישות במימון חוץ, כך שיהיו כפופים לבדיקות ביטחון לאומי ממשלתי בשם הוועדה להשקעות זרות בארה"ב (CFIUS). פרידברג הסביר כי הדאגה היא שחוזים הם "רק דרך אחת מני רבות של זרים לגשת לטכנולוגיית המחקר והפיתוח שלנו".

תוכנית פיילוט

מספר חוזים שזוהו על-ידי ה"ג'ורנל" סיפקו לסין הכשרה מיוחדת החסרה לה.

לדוגמה, לסין יש מעט מטוסים קטנים ומנחתים הדרושים להכשרת טייסים, כך שבמשך למעלה מעשור חברות תעופה סיניות גדולות כמו אייר צ'יינה שילמו לאוניברסיטת צפון דקוטה מיליונים מדי שנה כדי לקבל רישיון לטייסים שלהן. רישומים מצפון דקוטה מראים שבין אוקטובר 2018 ליולי 2022, האוניברסיטה חתמה על חוזים בשווי של למעלה מ-37 מיליון דולר עם ארבע חברות תעופה סיניות.

סטודנטים לטייס באקדמיה לתעופה וחלל של צפון דקוטה השלימו את 250 שעות ההכשרה הנדרשות במסלולי טיסות במרחק קילומטרים ספורים מבסיס חיל האוויר גרנד פורקס, מרכז בקרה של מל"טים ולוויינים צבאיים.

רחפן בטיסה מעל בניין בית הספר למדעי התעופה והחלל בצפון דקוטה, ארה''ב / צילום: ap, Dave Kolpack

צפון דקוטה סירבה לדון בעבודתה עם חברות התעופה של סין, אם כי פרסומים באוניברסיטה אמרו שכ-30% מטייסי אייר צ'יינה התאמנו שם ושהנוכחות שלהם סיפקה תמיכה כלכלית משמעותית לבית הספר לתעופה וחלל, הדורש הון רב. חברות התעופה הסיניות לא הגיבו לשאלות.

בקרב המממנים הזרים של בתי ספר בארה"ב, סין מעלה סיבוכים מיוחדים, אומר איאן אוקסנבאד, עמית בכיר באיגוד החוקרים הלאומי, שטוען כי אוניברסיטאות בארה"ב אינן זקוקות לכסף של סין וצריכות להיות ערניות לכך שהצבא שלה יכול לנצל התקדמות טכנולוגית אזרחיות לכאורה. "יש כאן חובה אתית למחקר", אמר.

במשך שנים, סוג בולט של חוזים עם אוניברסיטאות כללו הכשרה בשפה הסינית בקמפוסים בארה"ב תחת הכותרת "מכוני קונפוציוס", כמו חוזה ה-540 אלף דולר שדווח על-ידי אוניברסיטת אוקלהומה לשנת 2019. לאחר שנערמו עדויות כי למכונים הללו, במימון בייג'ין, יש קשרים חזקים עם הנציגויות הדיפלומטיות של סין, רובם נסגרו, כולל זה באוקלהומה.

כמה מהחוזים הגדולים ביותר עם סין כוללים זיכיון להקמת קמפוסים לווייניים בחו"ל. אוניברסיטת ניו יורק, שקיבלה את מירב המימון מסין לפי מסד הנתונים של מחלקת החינוך, דיווחה על שני חוזים בשווי כולל של למעלה מ-46.5 מיליון דולר לשנת 2021 בלבד עבור הסניף שלה בשנחאי.

בית הספר ג'וליארד חשף קבלת מימון של מעל 133 מיליון דולר במשך יותר מעשור עבור בית הספר טיאנג'ין ג'וליארד שלו הממוקם ליד בייג'ין, ומצויד בכ-120 פסנתרי סטיינווי.

מוטור סיטי

ממשלים אמריקאים רציפים האשימו את המפלגה הקומוניסטית הסינית בהתייחסות לקמפוסים בארה"ב כאל נקודות אסטרטגיות כדי לקדם את האג'נדה שלה. ה-FBI וסוכנויות אחרות מזהירות כי מדינת סין עודדה גניבה של סודות טכנולוגיים באוניברסיטאות, הפיצה תעמולת פרו-בייג'ין, דיכאה את הדיון הפתוח בקמפוס והטרידה סטודנטים.

בייג'ין שוללת את התיאורים הללו. גורמים סינים רשמיים אומרים כי סטודנטים ופרופסורים סינים אתניים זכו ליחס לא הוגן בארה"ב, כולל בקמפוסים אמריקאים, והפצירו בארה"ב לשקול את המוניטין שלה עבור חופש אקדמי. שגרירות סין בוושינגטון לא הגיבה לשאלות על חוזי האוניברסיטה.

בצל תעשיית הרכב של דטרויט, אוניברסיטת מישיגן אמרה כי יש לה כמיליון דולר בחוזים מחברת-DiDi Global, חברת שיתוף נסיעות סינית הנתמכת על-ידי קרנות ממשלתיות שדחקו את אובר מהשוק.

מהאוניברסיטה נמסר כי מימון DiDi תמך במגוון מחקרים הנדסיים, החל מהערכת מכשירים לניטור בריאותו ובטיחותו התפעולית של הנהג ועד לשימוש בצי רכבים כדי לעקוב אחר זיהום אוויר, כולל שמונה מאמרים מדעיים שנבדקו על-ידי עמיתים שפרסמו את הממצאים. מחקר אחד ניתח נתונים מ-DiDi במשך שנה כדי להבין כיצד מוניות ריקות משפיעות על התנועה.

"מעורבות בינלאומית היא מרכיב בסיסי במחקר מוצלח", אמר דובר האוניברסיטה ריק פיצג'רלד בהצהרה.

בין ההסדרים שנחשפו על-ידי אוניברסיטת מינסוטה ל"ג'ורנל", שתי יצרניות ציוד סיניות קטנות שילמו 50 אלף דולר בכל שנה כדי להיות חברות במרכז שלה לחקר סינון, לצד שמות גדולים בתעשייה כמו 3M ובואינג. כאשר אחת החברות הסיניות, Guangxi Watyuan Filtration System, יצאה לציבור, היא אמרה למשקיעים שהקשר שלה למינסוטה אפשר לה "להנות מההישגים האחרונים של מוסדות מו"פ ברמה עולמית בתעשיית המסננים".

מינסוטה, כמו מוסדות השכלה רבים, אמרה שכל מחקר שנוצר מחוזה סיני מפורסם לציבור.

תפוז בחומץ

תפוזי פלורידה נסחטו מזמן מהשוק הסיני על-ידי מגדלים סינים אגרסיביים ומדיניות פרוטקציוניסטית כמו מס יבוא של 56%. עם זאת, סין עדיין מעריכה את המומחיות של פלורידה בגידול תפוזים.

מדענים בסין פנו לאוניברסיטת פלורידה, שחקרה מחלות הדר במשך יותר מ-100 שנה, לאחר שעלו חששות מפני מחלת עצים הנקראת ירוקת הגורמת לפירות להיות חומצתיים. חשיפת בית הספר הראתה כי חוזים בשווי של כ-1.8 מיליון דולר עם המכון הסיני לתפוזי נאבל באוניברסיטת גאנן נורמל. חוזים אלה מימנו את עבודתה של ניאן וואנג, מומחית לגנטיקה של עצים מפלורידה, שעשתה התקדמות משמעותית במלחמה במחלות הדרים.

דוברת האוניברסיטה כריס ויויאן אמרה שהחוזים משקפים את מחויבותה של האוניברסיטה לקהילה החקלאית. המחקר של האוניברסיטה מתמקד בחקר צמחי הדר בר בסין העמידים בפני הורקה, ושיתוף-פעולה מקומי הכרחי מכיוון שלפי החוק הסיני לא ניתן לשלוח את החומר לחו"ל, אמרה. וואנג סירבה להגיב. אימיילים למספר אנשים במכון למחקר התפוזים של סין לא נענו.

דן ריצ'י, מגדל התפוזים בפלורידה ונשיא חברת Riverfront Packing שבסיסה בוורו ביץ', פלורידה, מדגיש כי תעשיית ההדרים העולמית נואשת לפתרון למחלות ירוקות, אך גם אומר שהעסקה של האוניברסיטה מעידה על פוטנציאל לניסיונות סינים ל"גניבת קניין רוחני". לפני כמעט 25 שנה, ריצ'י הביא ארגז תפוזים מפלורידה לבייג'ין, בתקווה שהשוק הסיני ייפתח בפני מגדלים בארה"ב, רק כדי לחזות בהזדמנות הזו מתמסמסת. הוא אומר שהוא עדיין לא נותן אמון בכוונות הסיניות.

שיתופי-פעולה עתידיים בין פלורידה לסין מוטלים כעת בספק לאחר שהמושל רון דסנטיס חתם בשנה שעברה על חוק שעשוי למנוע מאוניברסיטאות במימון המדינה להתקשר בחוזים עם שותפים מסין, רוסיה, איראן וארבע מדינות נוספות. משרד המושל אמר שהוא שואף "לצמצם את ההשפעה הסינית במערכת החינוך של פלורידה". האוניברסיטה סירבה להתייחס לחוק או להתייחס להשפעתו על חקר התפוזים.

עוד כתבות

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום יצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה כי התוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית, אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם תחת ניצב דני לוי נרצחו במחוז חוף 9 בני אדם מהחברה הערבית?

מפקד מחוז חוף סיפר על נתוני הרצח בשטח פיקודו, אך הוא נתן תמונה חלקית ● המשרוקית של גלובס

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

אתר בנייה. היקף הישראלים בענף עלה / צילום: כדיה לוי

הנתונים מגלים: אלפי ישראלים הצטרפו לענף הבנייה במלחמה

בחודש מרץ עבדו בענף 215 אלף עובדים ישראלים, 12 אלף יותר מאשר טרום המלחמה ● עם זאת, מספר העובדים בבנייה עדיין נמוך ב-20% ממספר העובדים שהיו בענף בספטמבר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

קמטק ממשיכה במומנטום החיובי ומציגה תוצאות שיא; המניה מזנקת

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● ומניית טאואר קופצת בכ-5% לאחר דוח חזק ● מדור חדש

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים