גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות
מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

איום הרחפנים הולך ותופס מקום משמעותי בכל רחבי העולם. במסגרת זאת, אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, ואילו אלג'יריה מצאה מענה מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל במזרח. בה־בעת, מול איום כלי הטיס של המיליציות הפרו־איראניות במזרח התיכון, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר. על כל אלה בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

ניסוי הכלים בתותחים של אלביט ועסקת הטנקים הענקית של ארה"ב
עקפה את ארה"ב: המדינה שהפכה לשיאנית ייצור הפגזים בעולם
לטורקיה יש טיל חדש ומסוכן, ולאוקראינה יש רחפן מתפוצץ בטווח של עשרות ק"מ

אלביט מציגה את מערכת יירוט הרחפנים המתקדמת

אלביט הדגימה השבוע ללקוחות אירופאיים את הדור השלישי של מערכת ה־ReDrone המתקדמת שלה נגד רחפנים. איום הרחפנים הגובר בשנים האחרונות מוביל לזינוק בביקושים לפתרונות לנושא ככלל ולמוצרים שאלביט מפתחת בתחום בפרט.

פתרון ה־ReDrone מורכב משילוב של מגוון מערכות של החברה לגילוי איומים וחסימתם, בהם מכ"מ ה־DAiR 3D Multi mission AESA בעל היכולות המתקדמות, חיישנים לגילוי אותות תקשורת ומערכת אלקטרו־אופטית מתקדמת COAPS-L.

כל אלה מספקות יחד תמונה אווירית משולבת אחודה, יכולות תקיפה אלקטרונית מתקדמות, והכול בשליטה מלאה באמצעות אפליקציית שליטה ובקרה אחודה.

ה־ReDrone יכול לאתר ולזהות כמה מטרות בו־זמנית בתוך האזור המאובטח. המערכת מסוגלת גם לאכן, לעקוב ולנטרל רחפנים עוינים ביום ובלילה, בסביבה עירונית ובשטח פתוח ובמגוון תנאי מזג אוויר. המערכת מאפשרת התאמה למגוון משימות הגנה כגון הגנת שדות תעופה, בסיסים צבאיים ואתרים אסטרטגיים, הגנת גבולות ושיירות והגנה עצמית של כוחות בשדה הקרב. 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

המל"טים הסיניים מול הישראליים

מאז כינון הסכמי אברהם ב־2020, ישראל הפכה לספקית האמל"ח השלישית בהיקפה של מרוקו (11%). כולל, למשל, מכירת החימוש המשוטט SPY-X של חברת בלו בירד הישראלית. מי שרואה בהתחמשות הזו איום היא השכנה והיריבה העיקרית של המרוקאים, אלג'יריה, שבקרוב צפויה למבצע את המל"טים WJ-700 פלקון מתוצרת סין, שמסוגלים לפגוע במטרות במרחק כ־100 ק"מ.

WJ-700 הוא מל"ט מתקדם שפיתחה "היווינג", חברה־בת של תאגיד המדע והתעשייה האווירי של סין (CASIC). המל"ט שהחל לפעול בינואר 2021 הוא גדול ממדים, מה שמאפשר לו לשאת מטענים משמעותיים - כולל טילים נגד ספינות. משקל ההמראה המרבי שלו עומד על 3.5 טונות, והוא מסוגל לשאת 800 ק"מ ולטוס עד 20 שעות.

לפי הערכת מחלקת המידע של צבא סין, עד תום השנה הנוכחית יהוו מכירות המל"טים הצבאיים הסיניים כ־25% מהשוק העולמי - עם מכירות בהיקף כ־17 מיליארד יואן (כ־2.6 מיליארד דולר). בבייג'ינג אף צופים כי במהלך העשור הבא יצמחו ההכנסות ממל"טים צבאיים מתוצרת מקומית לכ־110 מיליארד יואן (כ־16.8 מיליארד דולר).

ארה"ב הציבה הגנה אווירית עם לייזר בעיראק

ארה"ב הציבה נשק לייזר על נגמ"שים מדגמי ספיידר שמוצבים בעיראק, כך סיפר מפקד פיקוד המרכז האמריקאי, גנרל מייקל קורילה, בתדרוך לקונגרס. "שלושה לייזרים בהספק 50 קילו־וואט הוצבו על סטרייקרים בעיראק כרגע", סיפר המפקד הבכיר.

לייזרים הם אמצעי לחימה מתקדמים, אך הם מיועדים להוזיל עלויות באופן משמעותי. הם אמנם בעלי טווח קצר ועם רגישויות לעננות ולאובך, אבל הם חסכוניים במיוחד בכל הנוגע להגנה האווירית. לפי משרד ההגנה הבריטי, למשל, עלות יירוט של מערכת הלייזר שמפתחת לונדון DragonFire עומדת על כ־13 דולר בלבד.

"אנרגיה מדויקת אינה תרופת פלא", אמר קורילה בדיון של ועדת הכוחות הצבאיים בקונגרס. "תנו לנו מערכות, נתנסה בהן, ונספר לכם כיצד אלו עובדות בסביבה אמיתית".

הסיבה שבגינה הוחלט להציב את מערכות הלייזר דווקא בעיראק היא, ככל הנראה, המל"טים הרבים שאיתם תקפו את כוחותיהם המיליציות הפרו־איראניות מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל.

חבר בית הנבחרים הרפובליקני מקולורדו, דאג למבורן, בא בטענות במהלך הדיון כי הצבא לא מיישם מספיק את כלי הלייזר שמפותחות בארה"ב. לפי מחקר של התאחדות התעשיות הביטחוניות האמריקאית, 31 יוזמות בתחום הלייזר נבחנות בצבא. "אני יודע שזה עדיין לא מושלם", אמר למבורן, "אך יש יכולות מצוינות נגד מל"טים".

הנקמה של פוטין במודי

בצל פלישת רוסיה לאוקראינה, החליט לפני כחודשיים ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי להפחית את התלות הצבאית במוסקבה. זאת, לאחר שבשני העשורים האחרונים, כ־65% מרכישות האמל"ח ההודיות, בסך יותר מ־60 מיליארד דולר, היו מרוסיה. עתה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הציג את נקמתו, שמהווה מסר כלפי כל הלקוחות של מוסקבה: עיכוב אספקות.

הרוסים הודיעו להודים כי את שתי סוללות מערכות ההגנה האווירית מדגם S-400 שהם היו אמורים לספק השנה, הם יעבירו רק באוגוסט 2026. התירוץ הוא המלחמה באוקראינה, אבל אם משווים את האספקות ליעדים שונים כמו טורקיה - ברורה לכל סיבת הדחייה. על אחת כמה וכמה ששלוש הסוללות הראשונות בעסקה סופקו בהצלחה.

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו