"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בין-לאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים. 

המתקפה האיראנית נגד ישראל, והתגובה שמיוחסת לצה"ל מגבירות את העניין העולמי במתרחש במזרח התיכון. עם זאת, אותם האירועים לא משפיעים על משטר האייתוללות שממשיך לפתח את תוכנית הגרעין. בה בעת, אונר"א, שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים, באה בטענות לישראל - בזמן שבכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי.

1DW: סוריה כשדה קרב בין ישראל לאיראן

כבר שנים רבות שישראל נאבקת נגד התגברות הנוכחות האיראנית בסוריה, במסגרת המב"מ (המערכה בין המלחמות). המאבק הזה הגיע לכותרות הבינלאומיות עם חיסולו בדמשק של מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה בסוריה ובלבנון חסן מהדווי. מאז, היו חילופי מהלומות בין הצדדים, שלפי שעה כנראה שככו. במסגרת המאמר שעוסק בסוריה כזירת מאבק בין ישראל לאיראן, מספר ד"ר האיד האיד מ"צ'טהאם האוס" כי נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, ודואג להופיע בציבור.

מחברת המאמר מציינת כי כחלק מהנוכחות האיראנית הגוברת במדינה המשוסעת, גם חיזבאללה הלבנוניים נוכחים שם. בהנהגת כוח קודס, האיראנים הולכים ומגבירים את היקף הכוחות של כלל המיליציות - ואיתם גם את התשתיות.

בה בעת, מוסבר הרציונל של משטר אסד, שלרוב לא מגיב לתקיפות שמיוחסות לישראל. המדיניות הזו נובעת משני אספקטים עיקריים: השפעות מלחמת האזרחים שעדיין מתחוללת מאז 2011 וקורעת את סוריה מבפנים. השיקול השני של אסד הוא שישראל נמנעת פעמים רבות מפגיעה בנכסים של צבא סוריה.

מתוך DW, מאת קת'רין שאר. לקריאת הכתבה המלאה 

2איראן אינטרנשיונל: איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין

ימים ספורים לאחר התקיפה שמיוחסת לישראל נגד מערך ההגנה האווירית של מתקן הגרעין בנתנז, ראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית מוחמד אסלאמי חזר על המסר כי בכוונת מדינתו להמשיך להקים תחנות כוח גרעיניות - עד שיגיעו להספק כולל של 20 ג'יגה־וואט.

נזכיר כי בפברואר הודיע משטר האייתוללות על הכוונה לבנות תחנת כוח גרעינית בדרום־מזרח המדינה. תחנה שתהיה גדולה ביותר במדינה, עם הספק גדול פי חמישה מתחנות הכוח שיש ברפובליקה האסלאמית כיום.

יכולות ייצור החשמל מאנרגיה גרעינית באיראן מסתכמת כיום בכ־1 ג'יגה־וואט שמיוצרים בתחנת הכוח בושהר. מתקן נוסף שמוקם במחוז חוזסטן צפוי לספק כ־300 מגה־וואט. כעת, ראש הסוכנות אסלאמי סיפר כי איראן "שואפת ליישר קו עם הסטנדרטים הבינלאומים בתחום ייצור האנרגיה הגרעינית.

מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה. 

3דיילי מייל: מנהיגת בית הנבחרים הבריטי: "אנחנו צריכים ללמוד מישראל"

מנהיגת בית הנבחרים הבריטי פני מורדנט פרסמה מאמר ב"דיילי מייל" שבו הכריזה כי הממלכה יכולה ללמוד מישראל כיצד להגן על עצמה, לאחר שמערך ההגנה האווירית הישראלי הצליח ליירט 99% מהאיומים ששיגרה איראן לעבר ישראל.

לדבריה, יכולות ההגנה של ישראל "ובהמשך התגובה הממוקדת והמצומצמת נגד איראן", הוכיחו את יכולותיה. אותן היכולות מאפשרות לישראל מרחב תמרון אסטרטגי, התרעה "והון דיפלומטי". "לא צריך להיות מדינה גדולה כדי להיות מדינה חזקה", מסבירה מורדנט. "בישראל יש קצת פחות מ־10 מיליון אנשים עם תוצר של 525 מיליארד דולר. ניתן ללמוד מהם כיצד אומה כה קטנה הצליחה להקים הגנה אדירה כל־כך. היא עשתה זאת באמצעות השקעה עקבית של 5% מהתוצר בהגנה".

מתוך "דיילי מייל", מאת פני מורדנט. לקריאת הכתבה המלאה. 

אונר"א באה בטענות לישראל

4אל־ערבי אל־ג'דיד: אונר"א באה בטענות לישראל 

חלק ניכר ממדינות העולם המערבי, כולל כאלו שביקרו את ישראל, מכירות בעובדות כי חלק בלתי מבוטל מאנשי אונר"א הם טרוריסטים, או בני משפחותיהם. יתרה מכך, חלקם נטלו חלק בטבח 7 באוקטובר. למרות זאת, מזכ"ל אונר"א, פיליפ לזאריני, ממשיך להתעלם - ובכלל קורא למועצת הביטחון של האו"ם לחקור את הפגיעה במתקני אונר"א.

לטענתו, המניע העיקרי לתקיפות הישראליות הוא פוליטי, במטרה "לשלול מהפלסטינים את מעמדם כפליטים". בצל הניסיונות של אונר"א להמשיך להתקיים על אף שחלק מהמדינות שתומכות בה הפסיקו את המימון, לזאריני מספר כי הארגון יוכל להמשיך להתקיים "עד סוף יוני". לדבריו, אונר"א הצליחו לגייס 100 מיליון דולר "דרך תרומות פרטיות שממחישות את הסולידריות"

מתוך "אל־ערבי אל־ג'דיד". לקריאת הכתבה המלאה.