הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות • בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך • וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew
רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

התנודתיות בוול סטריט מזכירה רכבת הרים. ביום שישי המדדים המובילים צנחו והשלימו רצף ירידות שלא ראינו כשנה. אפילו אנבידיה, החברה הלוהטת התורנית, צנחה ביום אחד ב-10% ואיתה כל מגזר השבבים. מדד הפחד זינק לשיא של 5 חודשים וכך גם תשואות האג"ח לעשר שנים. אלא שאז הקערה התהפכה שוב, והבורסה האמריקאית הציגה יומיים של עליות מרשימות בזמן חג הפסח.

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה? 
ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת 
התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים 
"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה 

בבנקים הגדולים בארה"ב, סיטי, גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן, מנסים להבין האם השווקים "יקרים מדי" והם בדרך למטה, או שמא המגמה החיובית של הרבעון הראשון תשוב.

גולדמן זאקס: תנודתיות עכשיו, יציבות אחר כך

כשמדברים על השאלה האם השוק יקר או לא, נהוג להביט במכפיל הרווח של החברות. מכפיל הרווח משקף כמה משקיעים מוכנים לשלם עבור כל דולר של רווח שנתי שהחברה מייצרת. ככל שהמכפיל גבוה יותר, כך המניה נחשבת ל"יקרה" יותר ביחס לרווחיה. נכון להיום, מכפיל הרווח של מדד ה-S&P 500 עומד על 21 - גבוה מאוד ברמה היסטורית.

כלכלני בנק ההשקעות גולדמן זאקס, ציינו לאחרונה שהיחס מהווה התייקרות של יותר מ-15% בשווי מניות המדד לפי הערכתם. התייקרות המניות יכולה להעיד על אטרקטיביות נמוכה לשווקים, כאשר המימושים מתחילים להתרחש לנגד עינינו. באיגרת למשקיעים, ציינו הכלכלנים כי "סיכוי גבוה יותר שההקלה המוניטרית תגיע מאוחר יותר ולאט יותר ממה שצפו תחילה (הצפי היה לחודש יוני). הדבר עשוי להיטיב עם המניות 'האיכותיות' של השוק ולהעיק על מניות הקטנות". הם מוסיפים כי "כפי שזה נראה, הסיכוי להורדת ריבית במדינות אחרות לפני ארה"ב, מעניק להן תמהיל 'ידידותי' יותר של צמיחה בטווח הקצר". הם מעריכים שבטווח הארוך הבורסה האמריקאית תעלה וכי השנה תיסגר בעליות, אך בטווח הקצר צפויה תנודתיות "לא קטלנית".

סיטיבנק: הסנטימנט החיובי נחלש

המחשה לחוסר הוודאות בשוק האמריקאי ניתן לראות בתשואות האג"ח הממשלתיות, שנמצאות בשיא של כחמישה חודשים. סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר, אומר כי אנשים תמיד מסתכלים על אטרקטיביות, מה שהוביל לאחרונה משקיעים למשוך כסף משוק המניות לכיוון שוק האג"ח. "אם הריביות יישארו גבוהות לאורך זמן, תידרש הערכה מחודשת של הסיכונים", הוא אומר.

בהערה למשקיעים שפרסמו בסיטיבנק, העריכו כלכלני הבנק שהסנטימנט לגבי המשך השוק השורי נחלש משמעותית. כלומר, התחזיות על המגמה החיובית שאפיינה את וול סטריט בשנה שעברה וברבעון הראשון של 2024 נראות כעת אופטימיות מדי. זאת, לאור "סימני אינפלציה דביקה והסיכונים הנובעים מהמתיחות הגיאופוליטית", כשהכוונה היא בין היתר למציאות במזרח התיכון ולעימות בין ישראל לאיראן בפרט.

עוד הוסיפו בבנק כי "הפוזיציה של משקיעי מדד ה-S&P 500 נמצאת בשולי 'השוק השורי', הנאסד"ק נמצא בעמדה נייטרלית לחלוטין". במילים פשוטות, המשקיעים מעריכים כי S&P 500 צפוי להמשיך לעלות מעט, והנאסד"ק צפוי להישאר ברמתו הנוכחית בתקופה הקרובה.

 

ג'יי.פי מורגן: מזהירים מפני שאננות יתר

באופן דומה, גם בג’יי.פי מורגן ציינו במהלך החג כי בשל הנתונים החיוביים של הכלכלה האמריקאית המשקיעים "צופים שיתבצע עדכון לתחזיות הריבית, מה שיביא לתיקון בשוק המניות". בבנק רואים את מכפילי הרווח גדלים בעוד שמרווחי האשראי מצטופפים, קרי רמת הסיכון של המניות גדלה גם היא.

בבנק אומרים כי שטף הדוחות הצפוי בימים הקרובים, הכולל בין היתר את גוגל, מטא ומיקרוסופט, יכתיב במידה רבה לאן יילכו השווקים ועשוי להביא דווקא ליציבות בטווח הקצר. עם זאת, בבנק מזהירים משאננות יתר ומהערכות שווי מוגזמות של מניות. "הנרטיב הנוכחי בשוק והדפוסים דומים יותר ויותר לאלו של הקיץ שעבר, כאשר 'הפתעות אינפלציוניות' כלפי מעלה ועדכונים 'ניציים' של הפד הובילו לתיקון בנכסי סיכון", כתבו האסטרטגים של הבנק ללקוחותיהם.

מה הביא להתייקרות המניות בוול סטריט?

רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב-IBI, מסביר שהתשובה נעוצה בציפיות להורדת ריבית. "בתחילת השנה החל תמחור מחדש של הורדות הריבית ע"י הפד בארה"ב, כאשר השוק עבר מצפי של 6-7 הפחתות לאזור השלוש. בשבועיים האחרונים אנו רואים התמתנות נוספת להפחתה אחת בלבד. "השווקים מבינים שהאינפלציה עודנה גבוהה ובהתאם לכך הפד לא ימהר לבצע הקלות מוניטריות בקרוב".

וסצ'ונוק מאופנהיימר מציע סיבה נוספת, והיא מניות הטכנולוגיה שהתייקרו מאוד. לדבריו, חלקן במדד עלה וכך גם מכפיל הרווח שלהן. "הן נסחרות בשווי יותר גבוה גם אבסולוטית וגם יחסית למניות אחרות".

השווקים שהפכו לאטרקטיביים יותר

כשהתנודתיות כה גבוהה, האם כדאי להפנות את תשומת הלב לשווקים מחוץ לארה"ב? גוזלן מ-IBI חושב שכן. "זה נכון בעיקר לגבי אירופה. יפן אמנם עשתה תיקון לאחרונה והשווקים התחזקו, אך גם היא נחשבת יקרה מאוד. בפעילות הכלכלית האירופית חל שיפור, ושם בניגוד לארה"ב יש צפי להורדת ריבית בקרוב". גם וסצ'ונוק צופה כי "יכול להיות שנראה ביצועי יתר של אירופה לעומת ארה"ב בטווח הקצר".

אפשרות אחרת ששניהם מציינים היא השקעה בנכסים שנחשבים לבטוחים יחסית בתקופה של תנודתיות דוגמת הדולר והזהב, או אג"ח ממשלתיות. "אנו רואים אגרות חוב עם תשואה גבוהה וגם האג"ח הקונצרניות בארה"ב מעניקות תשואה טובה, והן מהוות תחליף עם פחות סיכון לעומת שוק המניות".

איפה השוק הישראלי נמצא בכל אלו?

השווקים בישראל עלו מתחילת השנה בכ-2.5% (ת"א 35) אך בחודש האחרון המדד המוביל נחלש ב-2.8%. גוזלן אומר שהשוק הישראלי לא יקר כלל וכלל. עם זאת, "אין פה רק תכנון כלכלי נטו לשווקים. המלחמה הביאה לעלייה בפרמיית הסיכון של ישראל". המתיחות בשבועיים האחרונים מול איראן הביאה לנסיקה בפרמיה זו לשיאים של יותר מעשור. עם זאת, הנתונים הכלכליים של ישראל עודם חיוביים, עם משק מתאושש, צריכה פרטית חזקה וצפי להתאוששות בצמיחה בשנה הבאה.

וסצ'ונוק מוסיף כי באופן כללי, "השוק הישראלי יותר דומה בהרכבו לשוק האירופי מאשר האמריקאי, עם נתח חברות צמיחה קטן, ויותר מניות פיננסים ונדל"ן. המתיחות משפיעה לרעה על השווקים, אך רגיעה תשפיע לחיוב. הבנקים בישראל חזקים ויש כסף מוסדי בבורסה הישראלית, ולכן ייתכן שנראה מצב טוב יותר".