גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock
סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

הרבעונים האחרונים היו מעולים למניות בשוק השבבים. הן עלו בשיעורים חדים, לעתים אפילו תלת ספרתיים בשנה האחרונה, כשצמד המילים "בינה מלאכותית" מלהיב את השווקים.

אבל בסוף השבוע האחרון, מניות החברות השונות התמודדו עם ירידות משמעותיות:  אנבידיה נחתכה ב-10%, מה שהוריד אותה למקום החמישי מבחינת שווי השוק, מתחת לאלפאבית (גוגל). מניית TSMC יורדת ביותר מ-6% אף היא, ובחמישה הימים האחרונים, מדד פילדלפיה העוקב אחרי מניות שבבים, ירד ב-10%. מה גורם לזה?

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?
בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028
אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט 

"קודם כל, הירידות מתבקשות. אי אפשר רק לעלות", אומר לגלובס סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר. "שוק השבבים יצא מפרופורציות לגמרי. מצד אחד, אנבידיה לדוגמה מראה ביצועים יפים, אבל השוק מתמחר את זה מעל ומעבר. היא פי שניים מפייסבוק, פי 4-5 מטסלה. אלו מספרים דמיוניים", הוא אומר.

אלון לסט, אנליסט הטכנולוגיה של מיטב אומר לגלובס כי "מה שיכול לגרום לירידות החדשות האלו, זה למעשה התיקון לעליות קודם לכן". לדבריו, "במידה מסוימת, סקטור השבבים נהנה מתשואה עודפת משמעותית, גם על פני הסקטורים האחרים וגם בתוך עולמות אחרים בטכנולוגיה כמו תוכנה וחומרה. התיקון מאוד מתבקש, וקשה לתזמן את המצב שזה יקרה. זה עצבנות על רקע תשואות היתר שהמניות האלו הדגימו כבר תקופה ארוכה".

דוחות לא מוצלחים ותחזיות פושרות

על פי אנליסטים, בין הטריגרים לירידות ניתן להצביע על אזהרות של חברות בתחום השבבים שמובילות את התעשייה. ראשית, ביצרנית השבבים TSMC דיווחו שהם רואים חולשה בהמשך השנה, וזו אזהרה משמעותית. שנית, היו דוחות לא מוצלחים של חברת ASML, שהיא חברת ציוד לשבבים, בשל כמות נמוכה של הזמנות חדשות. יתרה מכך, היו אינדיקציות גם מענקית הטכנולוגיה אפל, שדיברה על חולשה בשוק הטלפונים הסלולריים. על פי החברה, הביקוש למכשירים בירידה ועל כן גם הביקוש לשבבים.

"למרות כל הסיבות הללו, אזהרות TSMC ואפל ודוחות לא טובים של חברת ASML, אנו מעריכים שזמני האספקה של שבבי הבינה המלאכותית מתחילים להתקצר משמעותית. זה אומר אחד מבין שני דברים: הביקושים מתחילים להירגע או שקצב האספקה מצליח לעמוד בדרישות של השוק", מסביר וסצ'ונוק.

לדבריו, "עוד לא התחלנו לראות את הירידה במכפילים, המניות רצו די חזק. אמנם 2022 הייתה שנה חלשה, אבל שוק השבבים ירד פחות משאר הסקטורים. אנחנו נמצאים כעת אחרי כמה שנים של עליות רצופות".

הטרנד הלוהט שמושך את כל תחום השבבים מעלה הוא AI, אך לדברי וסצ'ונוק הוא פחות או יותר היחיד שעושה זאת. "הסגמנטים האחרים בשוק השבבים מאוד חלשים. חולשה מאוד מובהקת אפשר לראות בשוקי הסלולר, התקשורת, הרכבים והמחשוב. סביר שימשיכו הביקושים בסגמנט הבינה המלאכותית, אבל זה סגמנט קטן בשוק השבבים".

לסט ממיטב מסכים כי שם המשחק הוא בינה מלאכותית. "כל חברה שמזכירה AI, הערכים שלה עולים. ישנן חברות שהן תתי סקטורים של ציוד לשבבים ומחירי המניות שלהם מגלמים מניות צמיחה. יש פה ציפיות יתר מהחברות האלו לאורך זמן שבנקודה מסוימת מוצאות את הרגעים הנכונים", הוא אומר.

נתון נוסף שהכביד על השוק בכלל ועל מניית אנבידיה בפרט, הוא מניית סופר מיקרו קומפיוטר , שנחשבת לאחת ממרכיבות השרתים העיקריות של אנבידיה וצנחה בשישי האחרון ב-23%. הסיבה: בשוק התרגלו שהחברה מפרסמת הערכות מקדמיות על תוצאותיה הרבעוניות, והפעם היא בחרה שלא לעשות כן, בחירה שעוררה סימני שאלה וחששות בשוק.

"נראה שלא תהיה התאוששות"

הקונצנזוס בקרב האנליסטים היה ששנת 2024 אמורה להיות שנה חזקה מאוד מבחינת שוק השבבים, אך בפועל הדוחות מגלים אכזבה מסוימת. "ראינו בתחילת השנה שלא הייתה חוזקה, ועכשיו מסתכלים על המחצית השנייה של השנה וטוענים שתהיה התאוששות בשוק השבבים. זה נראה שלא תהיה התאוששות, ויכול להיות שכל השנה תהיה אנמית. אני לא רואה מאיפה הצמיחה בשוק השבבים יכולה לבוא", אומר וסצ'ונוק מאופנהיימר. לדבריו, הציפיות עדיין גבוהות וזה בא לידי ביטוי בתמחור מניות השבבים.

בנוסף לדוחות המאכזבים, גם נתוני המאקרו מכבידים, והם כוללים בעיקר את הריבית הגבוהה בארה"ב, שלא צפויה לרדת בקרוב, ואת המתיחות במזרח התיכון, שעשויה להתבטא בעליית מחירי הנפט. "כל עוד הריבית תישאר גבוהה זה משפיע על הוצאות ההון, מה שמשפיע על התמחור של החברות. וזה גם גלום בירידה שראינו בחברות השבבים וחברות התוכנה שסומכות עליהן, כמו מיקרוסופט ומטא", אומר וסצ'ונוק.

גם ליאור צימרמן, אנליסט בחדר המסחר של בנק הפועלים, טוען כי לאי הורדת הריבית תפקיד משמעותי. "חברות נהנו מתשואה גדולה בצל החשיבה שהריבית עומדת לרדת. דבר נוסף, ראינו חולשה בסין, נרשמו שם אינדיקציות מאוד ברורות של חולשה. אפשר לראות את החולשה במניות הסיניות ובמדדים הסיניים. ובנוסף, זה תחרות - לפני יומיים דיברו על זה שאנבידיה לבד בשוק, והיום אפשר לראות ניתנים של חברות שבאות ומאיימות על מה שקורה פה".

גם לסט מסכים כי גורמי המאקרו האלו משפיעים במיוחד. "יש קורלציה מאוד ברורה בין חברות שרגישות למאקרו, לבין חברות שנוטות לנושא של בינה מלאכותית. החברות שנקשרות לבינה מלאכותית זה אאוטלייר לחולשה הכללית שאנחנו רואים במניות. העליות שאנחנו חווים זה הרבה גלום בבינה מלאכותית".

מה שעולה מהר יורד מהר

עם זאת, התהליכים במניות קורים במהירות, בעיקר בשוק השבבים. ככל שהעלייה חזקה ומהירה יותר, כך גם הירידה תהיה מהירה לפי וסצ'ונוק. "נכון לעכשיו הקטליזטורים לא נמצאים, כי הדוחות בעוד חודש ויש זמן. מה שבטוח, אפשר ללמוד מה צפוי מהמתרחש בוול סטריט, וממה שקרה בדוחות נטפליקס לפני מספר ימים. למרות דוחות חזקים, עדיין המניה נפלה. וזה נבע מזה שהיא פשוט עלתה הרבה לפני כן. אנשים מעדיפים לממש רווחים, מאשר להסתכן בהמשך".

בתוך כך, לסט מסביר כי קשה לדעת מה יקרה בעתיד. "צריך לקחת בחשבון שאנחנו נמצאים בשינוי טכנולוגי רדיקלי, שהשלכות שלו על תעשיית הטכנולוגיה ועל הכלכלה עולמית באופן כללי הן מאוד משמעותיות. קשה לכמת את זה בטווח של שנים קדימה, כי קשה להגיד מה התמחור האמיתי של החברות. בדיוק מה שקרה לטסלה, כשהרכבים החשמליים היו בעליה. לא יודעים מה יקרה מחר כשיש מניות עם תהליכי שינוי רדיקליים". לסט מסביר שיש "בהחלט פוטנציאל להמשך ירידות".

"אל תמהרו להספיד"

אנבידיה הפכה לשם נרדף למהפכת ה-AI ולהשקעה מוצלחת עם תשואה פנומנלית של כמעט 90% ברבעון הראשון. מאז היא מאבדת גובה, כשהשיא היה בשישי האחרון. לדברי צימרמן מבנק הפועלים, "האנליסטים לדוגמה מצביעים על אנבידיה ורואים שהיא משמרת את מחיר היעד והאנליסטים לא מעלים אותם יותר. יש לחצים מבנקים ועוד נגזרות, וכל הדברים האלו יוצרים לחץ על השוק. אם היה כאן סקטור שהיה ודאי לפני כמה חודשים, פתאום נשאלת השאלה האם התמחורים האלו הגיוניים".

צימרמן חושב כי "מוקדם מדי להספיד את הסקטור הזה. הוא מאוד משמעותי, עדיין צומח, הוא מאוד תזרימי והפוטנציאל עצום. אני לא רואה גופים שעושים שיפט משמעותי. הם ירצו לראות מה קורה עם הריבית בהחלטות הבאות. המניות האלו עדיין טובות וסביר שאנשים יחזיקו אותם עדיין ואולי קצת יצמצמו. הירידות לא הסתיימו עדיין, יש עדיין לחץ. אין קטסטרופה, כן מימושים של כמה אחוזים עד הסיכון הבא".

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים