גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock
בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

משרדי הבריאות והאוצר הודיעו הבוקר על קבלת החלטה תקדימית: הרישיון להקמת בית החולים השני בעיר באר שבע, יינתן לשתי קופות החולים הקטנות יותר, לאומית ומאוחדת, כאשר בית החולים שיבא הוא שיפעיל עבורן את בית החולים בפועל. 

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?
הפתרון החדש של המל"ג למחסור ברופאים

מדובר בהחלטה תקדימית בכמה מובנים. מבחינת סקטור קופות החולים, זהו בית החולים הציבורי הראשון שבו מחזיקות קופות החולים הקטנות (בעוד לכללית ישנם בתי חולים רבים כולל סורוקה בבאר שבע בו יתחרה בית החולים החדש, ומכבי מחזיקה ברשת אסותא). 

מבחינת בית החולים שיבא זהו צעד משמעותי בתהליך ההתפרשות שלו מחוץ לקמפוס המרכזי ברמת גן. כמו כן, אחת הסוגיות שעוררו מחלוקת לגבי השתתפותו של שיבא בפרויקט הוא חוסר הרצון של האוצר להקים עוד בית חולים ממשלתי, שממומן מתקציב המדינה ועובדיו הם חלק ממצבת עובדי המדינה. בשל הסוגיה הזו, הוחלט כי לאומית ומאוחדת הן שיתקשרו עם המדינה בהסכם להקמת בית החולים, ואז עם שיבא בהסכם להפעלתו, כך שבית החולים לא יחשב לממשלתי. 

התקציב השנתי להפעלת בית החולים מוערך ב-3-1.5 מיליארד שקל

משרדי האוצר והבריאות צפויים לפעול לעגן את החלטתם גם בהחלטת ממשלה, כבר בשבועות הקרובים. תאריך ההשקה המיועד הוא 2028, אם כי גורמים בתחום מעריכים כי 2032-2030 הוא יעד יותר ריאלי. תקציב ההקמה מוערך על ידי גורמים שונים במיליארד שקל ועד אפילו 3 מיליארד להקמה בלבד. התקציב השנתי להפעלה של בית החולים מוערך ב-3-1.5 מיליארד שקל. 

ההחלטה להקים בית חולים שני בבאר שבע התקבלה כבר ב-2014, וכבר שם נקבע - בית החולים פרס, ומיקום: כ־1,000 דונם בסמוך למחלף שרה ממזרח לעיר, שמחבר את כביש 25 וכביש 40. יהיו בו 1,900 מיטות, כלומר גדול מכל בית חולים קיים בארץ כרגע (באיכילוב ובשיבא יש למשל כ-1,500 מיטות), אבל ההגעה למספר זה תתבצע בשלבים. תאריך היעד המקורי להשקתו היה 2025. 

התחרות על הקמת בית החולים הייתה רבה והתחרות עליה גם בית החולים איכילוב וקופות החולים הגדולות. בסופו של דבר נבחרה השותפות בין שיבא לבין קופות החולים הקטנות. כאמור, זהו בית החולים הציבורי הראשון שמקימות הקופות הללו, אך ללאומית יש בעלות ברשת רפואת החירום "טרם" ובבית חולים גריאטרי המוקם בימים אלה ברמת גן, ומאוחדת שותפה ברשת בתי החולים הפרטיים "מדיקה".

היום קופת חולים כללית היא הקופה החזקה בדרום בפער משמעותי, עם כ-70% נתח שוק, ומחזיקה גם בבית החולים סורוקה, המשרת את רוב הנגב. רשת אסותא מקבוצת מכבי מפעילה בעיר את בית החולים הפרטי אסותא באר שבע, ומתכננת להרחיב אותו בצורה משמעותית. 

מנכ"ל קופת חולים לאומית, חיים פרננדס, מסביר היום כי: "הקמת בית חולים חדש ישפר את התחרותיות בתחום הבריאות באזור באר שבע בשני מובנים. כמובן, תהיה תחרות בין שני בתי החולים, אבל בנוסף, הבעלות שלנו על בית חולים תאפשר לנו לשפר גם את השירות לקהילה. רופאים מבית החולים יוכלו לתמוך בנו בשירותים מסוימים בקהילה, וגם נוכל לשמור על רצף טיפולי". 

לדברי פרננדס, לאומית מחזיקה בכ-10% מנתח המבוטחים באזור אותו ישרת בית החולים, ומאוחדת ב-5%. בית החולים תלוי בכך שקופות החולים ישלחו אליו את המבוטחים שלהן, ובמקרה הזה בעיקר הכללית, בעלת בית החולים המתחרה. "נראה כי המדינה תצטרך בשנים הראשונות לקבוע חובת רכש, כלומר מינימום של הפניות אל בית החולים שלנו, כדי שהוא יוכל להתרומם. כך עשו גם באסותא אשדוד", אומר פרננדס. 

בעבר טענה הכללית כי היא צריכה להיות המפעילה של בית החולים, או שיש לוותר על הקמתו ובמקום זאת להרחיב את בית החולים סורוקה. היא טענה כי בית חולים נוסף יצור תחרות לא בריאה על הצוות הרפואי של סורוקה, באופן שיפגע בשני בתי החולים. פרננדס: "בית החולים שיבא הוא כאמור המפעיל של בית החולים החדש. הם יודעים לאתר ולגייס כוח אדם, ויש להם גם כמה שנים טובות להתארגן". אך בעבר עלתה האפשרות כי כאשר בית החולים יוקם בשלבים, בתחילת הדרך לא יפתחו בו כל המחלקות, אלא רק את אלה שיש בהן מחסור. 

תושבי באר שבע חיים בממוצע שנתיים פחות מתושבי המרכז

הדרום והנגב משוועים לחיזוק שירותי הרפואה. על פי דוח שפורסם ב-2022 על ידי מנהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, מספר רופאי הרפואה הראשונית (משפחה, ילדים וגניקולוגיה) נמוך ב־25% בדרום לעומת מחוז תל אביב. ברפואה שניונית (אורתופדיה, עור ומין, אא"ג ועיניים), מדובר ב־40% פחות. מספר האחיות לנפש ומספר מיטות האשפוז לנפש בדרום נמוכים ב־35%. שיעורי תמותת התינוקות בדרום גבוהים פי 2.7 מאשר בתל אביב, ותושבי באר שבע חיים בממוצע כמעט שנתיים פחות מתושבי תל אביב, 3.5 שנים פחות מתושבי כפר סבא.

לא כל הגורמים בדרום מרוצים מההחלטה למקם את בית החולים הגדול השני של הנגב בסמיכות לראשון. יש הטוענים כי בית החולים בבאר שבע רחוק מן היישובים הדרומיים יותר, שכרגע כל בתי החולים רחוקים מהם, והכי קרוב הוא בית החולים יוספטל באילת, גם הוא של הכללית, בית חולים לא-אוניברסיטאי שחסרים בו חלק מהשירותים החשובים שישנם בסורוקה ובבתי חולים אחרים. בעבר דובר על הקמת בית חולים בדימונה ואחר כך בלהבים, וגם הערים שדרות ונתיבות ביקשו להקים את בית החולים באזורן. ההסברים לבחירה בבאר שבע הם דרכי הגישה הנוחות לעיר והמחשבה שקל יותר יהיה לגייס רופאים לגור ולעבוד בה. 

מהמרכז הרפואי שיבא נמסר: "מדובר בצעד היסטורי לא רק עבור הנגב, אלא עבור מערכת הבריאות הציבורית בישראל. הקמת בית חולים נוסף בנגב בשיתוף פעולה בין קופות החולים לבית חולים ממשלתי משנה את פני המערכת ותביא לתושבי הפריפריה רפואה ציבורית מהטובות בעולם, בקהילה ובאשפוז. אנחנו מברכים את שרי האוצר, הבריאות את מנכ"לי משרדיהם והצוותים המקצועיים, על ההחלטה החשובה אשר יוצרת את התשתית לצמצום פערי הבריאות בפריפריה ותציב את היסודות לרפואת המחר.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', אמר היום כי: ״מדובר בהחלטה חשובה ומשמעותית לבאר שבע ולאזור הדרום והנגב כולו. אני מודה לידידי שר הבריאות, אוריאל בוסו, ולמנכ"לי שני המשרדים, עו"ד שלומי הייזלר ומשה בר סימן טוב על שיתוף הפעולה הפורה שהביא לקידום צעד משמעותי זה״. 

שר הבריאות אוריאל בוסו אמר: ״אנחנו עושים היום צעד גדול קדימה לקראת הקמת בית חולים חדש בבאר שבע. בשורה היסטורית שתשנה את פני מערכת הבריאות שלנו לדורות קדימה. אנו ממשיכים לממש את ההסכם הקואליציוני שעליו חתם יו"ר ש"ס הרב אריה דרעי עם הקמת הממשלה. אני מודה לשר סמוטריץ' על שיתוף הפעולה". 

רוביק דנילוביץ', ראש העיר באר שבע, אמר: "בשורה ענקית! לאחר מאבק ממושך הוכרז היום על ידי משרדי האוצר והבריאות כי המרכז הרפואי החדש (השני בנגב) יתוכנן, יוקם וינוהל על ידי 'המרכז הרפואי שיבא', הנחשב לאחד מעשרת בתי החולים הטובים בעולם!אני מודה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', לשר הבריאות אוריאל בוסו, ולמנכ"לי משרדיהם שלומי הייזלר ומשה בר סימן טוב". 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו