גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר
עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

ביום שלישי בלילה נפל הפור. האחים יוסי ושלומי אמיר, שרק בחודש שעבר קנו כמעט רבע ממניות שופרסל  (24.99%), החליטו להגדיר עצמם כבעלי השליטה בשופרסל. ההגדרה העצמית נעשתה אף שקיימת מחלוקת לגבי השאלה האם השניים מוגדרים בעלי שליטה על-פי חוק. אך נראה כי הלחצים שהפעילה רשות ניירות ערך, בין היתר על-ידי מכתבים ששיגרה לשופרסל ולחלק מהמוסדיים שמחזיקים במניותיה, הכניעו את האחים.

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ניירות ערך: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל
התנהלות בעייתית? בינתיים האחים אמיר זוכים לאמון המשקיעים
רשות ניירות ערך לשופרסל: האם האחים אמיר הם בעלי השליטה בחברה?
האחים יוסי ושלומי אמיר לא רק השתלטו על שופרסל, הם שמו סוף לשלטון המנהלים

במכתב שנשלח אתמול (ג') מטעם משרד שיבולת על-ידי עו"ד עדי זלצמן לשופרסל עצמה, צוין כי בהמשך לדיון מול רשות ניירות ערך, ולמרות שלעמדת שיבולת האחים אמיר אינם בעלי שליטה בחברה, "מרשינו מתחייבים באופן וולנטרי להחיל על עצמם את ההוראות החלות על בעלי שליטה".

המשמעות היא שאישור תנאי הכהונה וההעסקה של האחים אמיר וגם של קרוביהם, וכן עסקאות חריגות שבהן יש להם עניין אישי, יובאו לאישור בחברה בהתאם להוראות חוק החברות שנוגעות לבעלי שליטה. כלומר, יהיה צורך בכינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור המהלכים האלה באמצעות רוב מיוחד. כמו כן, האחים יידרשו לרוב מיוחד לאישור מינויים ולסיום כהונתם של דירקטורים חיצוניים בחברה.

החוק פוטר את האחים אמיר ממגבלות - עם כוכבית

על-פי חוק, בעל שליטה מוגדר כ"מי שמחזיק ב-25% או יותר מזכויות ההצבעה באסיפה הכללית של החברה, אם אין אדם אחר המחזיק בלמעלה מ-50% מזכויות ההצבעה". אבל האחים אמיר מחזיקים "רק" ב-24.99%, קרוב אבל לא עובר את הרף. אז מדוע מהם להחיל על עצמם את המגבלות של בעלי שליטה?

עו"ד איתן שמואלי, שותף וראש מחלקת שוק ההון במשרד ליפא מאיר ושות', מסביר כי מדובר בסוגיה מורכבת יותר. בסעיף הראשון בחוק ניירות ערך יש הגדרה נוספת של השליטה בחברה: "בחוק ניירות ערך הגדרת השליטה היא היכולת לכוון את גופו של התאגיד, וזה משהו שנבחן בדרך-כלל בדיעבד ולאורך זמן".

לכאורה האחים אמיר נכנסו לעמדות הניהול בחברה, מינו דירקטורים ששינו את מאזן הכוחות בדירקטוריון ולכאורה הפכו ל"בעלי הבית" הלכה למעשה. מצד שני, האחים אמיר יכולים להגיד שהם תלויים לחלוטין במוסדיים, כיאה לחברה ללא גרעין שליטה, ואם האחרונים לא יהיו מרוצים מפעילותם בחברה, הם יוכלו לפטר את הדירקטורים ולמעשה גם את האחים אמיר עצמם.

מצעד בעלי השליטה ללא שליטה

אלא שיש עוד מקרים בשוק ההון - שבהם רשות ניירות ערך לא נעמדה על הרגליים האחוריות - של בעלי מניות שמתנהגים כמו בעלי הבית למרות שאינם מוגדרים בעלי שליטה. הדוגמה המובהקת ביותר היא בחברת ההחזקות בתחום הנדל"ן המניב והאנרגיה הירוקה אלוני חץ. נתן חץ ורעייתו קלרה מחזיקים ב-14.5% ממניות אלוני חץ, ששוות כיום 656 מיליון שקל, ואין בעל מניות גדול ממנו בחברה.

שיעור ההחזקה של נתן חץ במניות אלוני חץ נמוך משמעותית מהמקרה של האחים אמיר בשופרסל, אך הוא הרוח החיה בניהול החברה. הוא מכהן בתפקיד המנכ"ל כבר מעל ל-30 שנה. נכון לדוחותיה האחרונים של אלוני חץ, החברה מוגדרת ללא בעל שליטה.

אז למה את האחים אמיר, שזה עתה נכנסו לשופרסל ועוד לא הספיקו לייעל אותה, כבר כופים להגדיר עצמם כבעלי שליטה - ואת נתן חץ לא? עו"ד שמואלי סבור כי למוסדיים יש שוט משמעותי על חץ, ויש להם גם תקופה של שנים ארוכות שבה למדו את דרך ניהולו את החברה, ובשורה התחתונה הם מרוצים לאורך זמן מביצועיו בתור מנכ"ל. "במקרה של נתן חץ, המוסדיים חושבים כנראה שהוא מנהל מעולה, אז הם נותנים לו לנהל את החברה. אבל בפועל אם הוא יאכזב אותם, הם יעיפו אותו".

חץ הוא לא מקרה היחיד. גם דוד פורר, בעלי חברת ניאו-פארם בתחום הבריאות ואחד מבעלי השליטה בבזק, הוא גם בעל מניות דומיננטי בחברה ציבורית אחרת - חברת הנדל"ן מבנה. פורר הוא בעל המניות הגדול בחברה, והוא מחזיק ב-20.6% ממניות מבנה, נתח ששוויו כ-1.4 מיליארד שקל. בנו, טל פורר, מכהן כיו"ר דירקטוריון מבנה.

עד כמה כוחם של הפוררים במבנה גדול? בשנה שעברה, כאשר לפי ההערכות בשוק עבר חתול שחור בינם לבין מנכ"ל מבנה במשך מעל לתשע שנים, דודו זבידה - הם הראו לו את הדרך החוצה. המאבק לא ארך זמן רב, ועמדתו של בעל המניות הגדול בחברה בסוף התקבעה. גם מבנה מגדירה עצמה כחברה ללא בעל שליטה, ולא ידוע על מאבק גלוי של רשות ניירות ערך לפעול להגדרתו של פורר ככזה.

עם זאת, להגנתו של פורר בסוגיית השליטה נציין כי למעט החיכוך עם זבידה, פורר לא מתנהל כמו "בעל הבית" במבנה, ולאורך השנים הוא איפשר לזבידה עצמו, עד הסכסוך, לנהל את החברה ביד רמה. "יש שאלה מה מידת המעורבות של בעלי המניות בניהולה של החברה", מוסיף שמואלי. "פורר הוא בעל מניות דעתן, אבל לא אחד ששולט בנעשה בחברה ללא עוררין".

ויש עוד חברה שגם בה ההגדרות הערטילאיות של שליטה לא הובילו ככל הידוע ללחצים מצד רשות ניירות ערך -  דיסקונט השקעות (דסק"ש). יו"ר החברה הוא צחי נחמיאס, בעל השליטה בחברת מגה אור שמחזיקה ב-29.9% מדסק"ש, יחד עם אלקו של האחים זלקינד שמחזיקה ב-29.8% מהחברה.

עו"ד שמואלי מציין כי "אם נחמיאס והאחים זלקינד היו מזוהים כבעלי השליטה בדסק"ש, היה נוצר שם מצב של שלוש שכבות, שהוא מנוגד לחוק הריכוזיות (פרמידה). משום שמתחת לדסק"ש יש את חברת נכסים ובניין, ומתחתיה את גב ים". אומנם בעלי המניות בדסק"ש לא הצהירו על הסכם ביניהם, אבל אם הרשות הייתה מפעילה לחץ, אולי הם היו נאלצים להחיל על עצמם את המגבלות.

אז למה דווקא האחים אמיר?

לרגולטור היו סיבות נוספות להרים דגל לאחים אמיר. בסוף השבוע האחרון השניים חשפו את השאלות ששוגרו לשופרסל. הסוגיה הראשונה הייתה מינוי הדירקטורים המהיר שביצעו האחים, מבלי שכונסה אסיפה של בעלי המניות. עניין אחר נגע לקיומם של קשרים מאחורי הקלעים מול המוסדיים שמכרו את המניות לאחים אמיר; והסוגיה השלישית הייתה המינוי של פרופ' יצחק שפירא, קרדיולוג בכיר וסמנכ"ל בבית החולים איכילוב, ליו"ר שופרסל.

מה שכנראה היה הגורם שהוביל ללחץ של רשות ניירות ערך בעניין הגדרת האחים אמיר כבעלי שליטה בשופרסל, היה דרך כניסתם לחברה. עו"ד שמואלי מציין כי "עובדתית האחים אמיר נכנסו לחברה וביצעו מהלכים מאוד אגרסיביים. הם עשו להערכתי טעות באופן ההתנהגות שלהם. מצד שני, הם פעלו נכון כשלקחו על עצמם אחריות של בעלי שליטה".

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי