גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי
שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פלורנטין בתל אביב ושכונה ד' בבאר שבע הן השכונות עם שיעור הדירות השכורות הגבוה ביותר בארץ. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), יותר מ־70% מהדירות שמצויות בשכונות הללו מושכרות. אזור בית החולים רמב"ם הוא המושכר ביותר בחיפה, ואילו בירושלים חלק מסוים במרכז העיר הוא המושכר ביותר, אך הוא רחוק מאוד מאחוזי השכירות הגבוהים שנמצאו בשכונות האחרות.

כתבה שנייה בסדרה | לא רק תל אביב: מיהן הערים המובילות בדירות להשכרה 

הנתונים לקוחים מפרסום הלמ"ס בנוגע למספר הדירות המרוכז בכל אזור סטטיסטי נכון לסוף השנה שעברה. אזור סטטיסטי הוא יחידת שטח קטנה משכונה, וכך ניתן להצביע על אזורים מסוימים כעל אזורים רוויים מבחינת מספר הדירות שמושכרות בהם, ברזולוציה גבוהה יחסית.

829 אלף דירות, שהן כ־29% מכלל יחידות הדיור בישראל - מושכרות. היישוב המושכר ביותר הוא מצפה רמון, שבו כ־57% - 1,134 מתוך 2001 דירות - מושכרות; העיר חריש היא המושכרת בארץ - 5,733 דירות מתוך 11,354, שהן 50.5%, נרכשו על ידי משקיעים והן מושכרות.

אנחנו חיפשנו את האזורים שבהם ריכוזי הדירות המושכרות עולים על 60%, כלומר שכונה או חלקי שכונה, שבהם שוכרי הדירות מהווים את פלח האוכלוסייה הדומיננטי.

תל אביב: אחד מריכוזי הצעירים הגדולים

השכונה המושכרת ביותר בארץ היא פלורנטין בתל אביב. אותה שכונה שנמצאת בלב העיר ועברה בעשורים האחרונים שינויים גדולים, הפכה לאחד מריכוזי הצעירים הגדולים בעיר. "זו שכונה שהתחילה כ'אנדרגראונד' לפני כמה עשורים, מה שמשך אליה צעירים והיפסטרים, שיכלו ליהנות מדירות קטנות וזולות בסמוך למרכז העיר", אומרת המתווכת לי ירמיהו מ"נכס תל אביבי". "השינויים הרבים שעברו על השכונה ב־20 השנים האחרונות הביאו אליה בנייה חדשה, משקיעים וגם שוכרים חדשים, שיכולים לרכוש נכסים במחירים זולים יחסית ולשכור אותם במחירים שנמוכים עדיין מאלה של מרכז העיר והצפון, וכל זה במרחק 10 דקות נסיעה באופניים חשמליים ממרכז העיר".

מחירי השכירות לדירות שני חדרים בשכונה מגיעים לסביבת 5,000 שקל לחודש ("בחלק הראשון של המלחמה המחירים ירדו, אבל בשבועות האחרונים אנחנו רואים אותם עולים מחדש", אומרת ירמיהו), ואילו מחירי דירות כאלה של כ־50 מ"ר מגיעים לסדר גודל של כ־2.5 מיליון שקל, שזה כ־2.5% תשואה שנתית גולמית (כלומר ללא עלויות מצד המשקיע), שנחשבת לגבוהה יחסית בעיר.

בתל אביב, שבה כ־47% מהדירות מושכרות, יש אזורים נוספים שבהם השוכרים "שולטים", ובהם אזור בית החולים איכילוב ורחוב דפנה, שבו 62.3% מהדירות מושכרות. הרובע הבולט ביותר שבו מושכרות דירות באחוזים ניכרים (אך לא יותר מאלה שנמצאו בפלורנטין), הוא רובע 3, מערבית לעירייה.

רובע 3 בתל אביב. בולט בשיעור השכירות / צילום: Shutterstock

מדובר באזור ותיק ומוכר בשוק השכירות, שמאופיין בדרך כלל בדירות קטנות וישנות, ובניגוד ל"אחיו" המזרחי רובע 4, גם לא בוצעו בו הרבה פרויקטים של תמ"א 38 ואם כבר בוצעו - רובם המוחלט הוא של תמ"א 38/1, כלומר מסלול של חיזוק מבנים ולא הריסה ובנייה של מבנים חדשים תחתם, כפי שנעשה ברובע 4. לפיכך הדירות גדלות אך עדיין נותרות קטנות יחסית, והן פופולריות בקרב השוכרים, וגם לא מפתות את בעליהן לעבור להתגורר בהן.

המשבצת שבה השוכרים "שולטים" הכי חזק נמצאת מערבית לבניין העירייה במשבצת שבין הרחובות בן גוריון־דיזנגוף־שלמה המלך־פרישמן, ודרומה לשם באזור שנמצא בסביבת שדרות ח"ן ורחוב שמריהו לוין.

עוד אזור בולט מבחינת מספר הדירות המושכרות שבו, הוא הרצועה שנמצאת צפונית למגדלי עזריאלי, המכונה גם "המע"ר הצפוני", שכולל את המגדלים שנמצאים צפטנית למרכז עזריאלי, לאורך איילון.

מגדלים אלה כוללים גם יחידות דיור במגדלים כמו מידטאון והצעירים, ובהם מושכרות כ־550 מתוך כ־900 הדירות שמצויות שם.

באר שבע: הסטודנטים לא רוצים אוטובוס

מיד אחרי פלורנטין מגיעה השכונה הסטודנטיאלית מספר 1 במדינה - שכונה ד' בבאר שבע, על שני חלקיה: הראשון נמצא סמוך לשער הצפוני של האוניברסיטה, בסביבת רחוב רינגלבלום, ואילו החלק השני נמצא במערב השכונה, בסביבת רחוב עקיבא. גם בחלק המזרחי של שכונה ג', שנמצא בסביבת בית החולים סורוקה, יש שיעור גבוה יחסית של דירות מושכרות.

"בניגוד לאוניברסיטאות אחרות בארץ, הסטודנטים שלומדים כאן לא נוהגים לנסוע באוטובוס לדירה שהם שוכרים, אלא מעדיפים להתגורר בשכונות שעוטפות אותה, בעיקר ג', ד' מזרח וב'", אומר המתווך סער וקסלר מסוכנות ONE נכסים. "משקיעים למדו את הדבר הזה וגם ראו שהאוניברסיטה מתרחבת כל הזמן, וניצלו את זה שמסביב לאוניברסיטה יש דירות שיכוני עמידר. הם רכשו את הדירות הללו במחירים נמוכים, ומשכירים אותן".

דמי השכירות בשכונה נוחים מאוד ונעים בין 2,300 ל־3,000 שקל לחודש לדירת 3 חדרים. מחיר דירה כזו נע בין 700 אלף ל־1.1 מיליון שקל.

שכונה ד' באר שבע / צילום: דיאגו מיטלברג

חיפה: מול בית חולים רמב"ם ובסיס חיל הים

האזור הבא שמצאנו בו דומיננטיות של דירות להשכרה, הוא המתחם שנמצא מול בית החולים רמב"ם ובסיס חיל הים בשכונת בת גלים בחיפה, שם 65.2% מהדירות מושכרות.

שכונת בת גלים הוותיקה היא השכונה היחידה בחיפה שמצויה באמת על הים, אך לאורך השנים השכונה התאפיינה באוכלוסייה מרקע סוציו־אקונומי נמוך. מה שחילץ אותה מהמצב היו שני גורמים: האחד - תוכנית תמ"א 38 שאפשרה לשפץ דירות קיימות ולהקים חדשות, ומשקיעים ממרכז הארץ שנהרו בעשור הקודם אל השכונה לרכוש נכסים במרחק קצרצר מהים, במחירים של מאות אלפי שקלים בודדים. אבל כדי שתגיע למעמדה הרם, השכונה הצטרכה גם להוות אטרקציה לשוכרים.

"השכונה נמצאת קרוב לרמב"ם ולבית הספר לרפואה, קרוב לתחנת הרכבת ולים, ואלו דברים שאנשים מחפשים. חלק מהשוכרים שם אפילו נוסעים בקורקינטים חשמליים לתחנת הרכבת, משם לוקחים רכבת לתל אביב, לעבודה בהייטק", מספרת המתווכת טליה בלומברג מ"נדל"ן בהתאמה אישית". מעבר לזה, היא מספרת, שבשכונה מושכרות דירות גם לטווח קצר, בשיטת Airbnb.

"המשקיעים קלטו את הדברים האלה לפני שנים, והם הרוויחו הרבה, משום שהמחירים עלו בשכונה במידה ניכרת. ספציפית במקום שנמצא מול רמב"ם, מתוכננים פרויקטים של פינוי בינוי שאחד מהם כבר קיבל היתר בנייה, כך שמחירי דירות שלושה חדרים שם, שעד לא מזמן עלו מיליון שקל, קפצו בבת אחת ל־1.6 מיליון שקל ומעלה. דירות כאלה מושכרות היום ב־3,000־3,200 שקל לחודש".

עוד אזורים בעיר שנשלטים ע"י שוכרי דירות הם רמות רמז, במתחם שכולל את שדרות אינטרנציונל והרחובות חביבה רייק וברנר, ששם 59% מהדירות מושכרות.

מדובר באזור ותיק ומוכר למשקיעים חיפאים, שכן הוא סמוך לטכניון, ויש ממנו תחבורה ציבורית לאוניברסיטה, ועל כן הוא אהוד על ידי סטודנטים. אזור זה מאופיין בשנים האחרונות בפרויקטים של התחדשות עירונית, בעיקר רחוב חביבה רייק, ונראה כי חלק מרוכשי הדירות החדשות היו אף הם משקיעי נדל"ן.

באזור הדר הכרמל, בסביבת מבנה העירייה, התיאטרון העירוני, ושוק תלפיות, כ־55% מהדירות מושכרות, ואזור שכונת קריית אליעזר, בצד המערבי של שדרות רוטשילד, 58.2% מהדירות מושכרות.

מבחינה של אחוז הדירות המושכרות באזור זה, שבעבר פעל בו האצטדיון העירוני בחיפה, ניכר, כי אחוז הדירות המושכרות נמצא בעלייה חדה לאורך השנים האחרונות. עניין זה נותן מקום לסברה, שהפרויקטים שהוקמו על חורבות האצטדיון במסגרת "מחיר למשתכן", משמשים בחלק נכבד מהם משקיעים.

ירושלים: רוב התושבים אינם שוכרים

ומה עם ירושלים? ירושלים היא העיר השנייה בדירוג, מבחינת כמות הדירות שמושכרות בה (כ־75 אלף) אך בסך הכול שיעורן מגיע ל־31% מכלל הדירות וקשה למצוא בה אזור שבו משקל הדירות השכורות עולה אפילו על 50% מכלל הדירות.

עם זאת מצאנו מספר "איים" כאלה: באזור רחוב המלך ג'ורג' ורחוב הלל 60.4% מהדירות מושכרות, וזה האזור הבולט בירושלים מבחינה זו. באזור מחנה יהודה 58.7% מהדירות מושכרות.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר