גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני
קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס"

בפברואר של השנה שעברה, תשעה חודשים לפני השבת השחורה, קיבוץ בארי שמח בשמחתה של בת הקיבוץ קשת שביט, שכבר בגיל 24 רשמה הישג מרשים במיוחד. עם תואר שני בכימיה ביד שביט הייתה חתומה, לצד שותפים ומנחיה במעבדה, כמחברת ראשית על מאמר פורץ דרך שפורסם על השער של Science, מכתבי העת המדעיים המובילים בעולם. זו גם הייתה הפעם הראשונה שבה מאמר שכתבו חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון פורסם על שער המגזין. לרגל המעמד הקיבוץ ערך לכבוד שביט מסיבה שכונתה "מסיבת Science". המאמר עסק במנגנון ההתגבשות של גבישים בעיניהם של סרטנים, ולכן "המסיבה הייתה מלאה בתמונות של סרטנים, ואנשים הדפיסו חולצות שעליהן השער המדובר", מספרת שביט. "הקיבוץ תמך בי ועמד מאחוריי לכל אורך מסלול הלימודים שלי".

המסלול הייחודי של שביט החל כבר בכיתה ט'. היא יצאה ללימודי מדעים באוניברסיטת בן גוריון, מסלול שבמסגרתו למדה קורסים עם סטודנטים מבוגרים ממנה וצברה קרדיטים לתואר, שאותו אכן השלימה במהירות אחרי הצבא. למעשה, בתוך שלוש שנים וחצי מרגע שהחלה ללמוד כסטודנטית מן המניין כבר השלימה שני תארים: ראשון בכימיה עם התמחות בביו-פיזיקה ושני בכימיה.

מה מקור המשיכה למדעים מגיל כל כך צעיר?

"אמא שלי הייתה מורה למדעים והיא שיחקה איתי ועם האחים שלי במשחקי מדע וחשיבה בבית. לחקר הסרטנים התגלגלתי עוד בתיכון, כאשר חוקרת סרטנים מהקיבוץ שלנו, ד"ר רבקה מנור, הנחתה אותי בעבודת הגמר בתיכון".

המפגש השני של שביט עם סרטנים התרחש עם החזרה לאוניברסיטה כסטודנטית ("שלושה ימים אחרי השחרור, בגיל 20, כבר חזרתי לאוניברסיטה"), כשעסקה במחקר במחלקות לכימיה ומדעי החיים. המחקר שהובילה איתר מנגנון, שלא היה ידוע עד אז, לגבי עיניהם של סרטנים צעירים: העובדה שהן מכילות גבישים במגוון גדלים, סדרים וצבעים. התברר שצבע העיניים של הסרטנים משתנה בהתאם לצבע המים, מה שתורם להסוואתם. "המיקוד שלנו במחקר היה בסרטנים הקטנים, שכמעט כולם התעלמו מהם עד אז", מספרת שביט. "הצוות שלנו לא התעלם מהם. כחלק מהמחקר אפילו הלכתי לדוג את הסרטנים באילת במכון הבין־אוניברסיטאי. בתמונות שהופיעו במאמר רואים צבעי עיניים מדהימים כמו כחול, ירוק ואפילו צהוב. כל צבעי הקשת".

בקיץ 2020, כשהייתה סך הכול בת 21 ועדיין במהלך לימודי התואר הראשון, היא פנתה לזוכת פרס נובל ממכון ויצמן, פרופ' עדה יונת, בבקשה להתקבל להתמחות קיץ במעבדה שלה. "שלחתי לעדה מייל שבו אמרתי שאני מעוניינת להתמחות אצלה, כי התחום של ביולוגיה מבנית נשמע לי הכי מעניין. והיא אמרה: בואי".

אחרי התואר השני, שביט רצתה להמשיך ולהתנסות במעבדות שונות כדי להחליט במה יתמקד המחקר הבא שלה. היא עבדה במשך תקופה במעבדתה של ד"ר מורן שלו בן־עמי במכון ויצמן, במחלקה לביולוגיה מבנית.

במקביל היא החלה לגבש חלום נוסף: להתקבל לנאס"א. "אמרתי לעצמי: חלל יכול להגניב אותי". היא יצרה קשר עם הישראלי ד"ר אליעד פרץ, שעובד בנאס"א כמדען משימות ומכשירים ראשי - שאף זכה באחרונה במדליית נאס"א על הישגים יוצאי דופן. פרץ מצא דרך לשלבה בפרויקט ומועד תחילת העבודה נקבע ל־1 בנובמבר 2023.

נראה שכולם פותחים לך את הדלת.

"אני עובדת קשה בשביל זה. יש גם הרבה תוכניות שאליהן הגשתי מועמדות ולא התקבלתי".

"הפצעים הרגשיים עדיין פעורים"

שביט הייתה מרוצה מאוד מחייה ומתוכניותיה המרגשות לעתיד, אבל אז הגיע 7 באוקטובר. היא ואחיה הגדולים שהו במגורי הצעירים בקיבוץ בבוקר של מתקפת חמאס, ואילו הוריה ואחיה הצעיר בן ה־17 היו בביתם. חייהם ניצלו בנס, אבל בית המשפחה נשרף כליל ולדברי שביט, "הפצעים הרגשיים מהאירוע עדיין פעורים והם אפילו לא יכולים להתחיל להתאחות עד שהחטופים יחזרו". מבין 1,200 תושבי הקיבוץ כ־100 נרצחו בטבח ויש עוד 11 חטופים שעודם בעזה, בהם שתי חטופות, עפרה קידר וכרמל גת. על שישה חטופים התקבלה הבשורה כי נרצחו.

כשאנו מדברות על אירועי 7 באוקטובר, עיניה של שביט מתמלאות דמעות. "אני ומשפחתי הגרעינית שרדנו בנס. אבל כל הנרצחים והחטופים, הם עבורי 'משפחה מורחבת'. אני מכירה את כולם מגיל אפס (בין הנרצחים הייתה גם המטפלת של שביט, דנה בכר, חבר מהכיתה שלה וכן חניכה בתוכנית בה התנדבה - ה"ו).

"אני כל הזמן חושבת על החטופים. בנס אני והמשפחה שלי לא שם. ההורים שלי הם בין כ־100 האנשים שחזרו לבארי, והאחים שלי מתגוררים בדירה בתל אביב. אבל אי אפשר באמת לחזור כי רוב הבתים הרוסים. רוב הקיבוץ עדיין נמצא במלון בים המלח, שאליו פונינו, ובתקווה יוכל לעבור בקיץ הקרוב לשכונה חדשה שנבנית עבורינו בקיבוץ חצרים. רבים התפזרו ברחבי הארץ, מצפון ועד דרום".

מה את זוכרת מאירועי השבת השחורה?

"ב־7 באוקטובר היינו צריכים לחגוג את חג המשק, שזה יום הולדת לקיבוץ. תכננתי לקום בשש וחצי בבוקר כדי לסייע בארגון המשחק 'חפש את המטמון', והאזעקה העירה אותי מעט קודם בבהלה. קיבלנו הוראות להסתגר בבתים ולנעול דלתות, והתחלנו לשמוע יריות נון־סטופ. הבית של ההורים נשרף כליל. אל הבית שלי (שנמצא במגורי הצעירים בקיבוץ בארי - ה"ו) המחבלים ניסו לפרוץ, למזלי ללא הצלחה. הוא חטף הרבה כדורים.

"חבורה של גיבורים הצליחו לשחרר אותנו, כמו רס"ן בנימין (בנג'י) טרקינסקי ז"ל (קצין אג"ם של חטיבה 7, שנפל בקרב בבארי תוך כדי פינוי פצועים ואזרחים מהשטח - ה"ו). אל המלון בים המלח הגענו ב־4:00 לפנות בוקר ב־8 באוקטובר, מפויחים ויחפים, בלי בגדים.

"במלון הובלתי את מערך איסוף התרומות והציוד בעבור המפונים. המדינה לא תפקדה", אומרת שביט, "אבל אנשי מדינת ישראל באו לתרום והמלון דיוויד לקח אותנו תחת חסותו. העמותות אחים לנשק וישראייד עזרו לנו לנהל את כל האירוע הזה, כשהיינו שבורים.

"קיבלנו תרומות רבות מעם ישראל היפה, אפילו טלפונים, לפטופים ומכוניות. זו הייתה הפעם הראשונה שבה הקיבוץ מבקש עזרה ולא ההפך - רוצים לתת ולסייע לאחרים".

לנסוע לנאס"א, למרות הכול

עוד כשהיא עמוק בתוך הטראומה שביט הייתה צריכה להחליט אם להמשיך עם התוכנית שלה לטוס לוושינגטון, לטובת הפרויקט בנאס"א, או להישאר בישראל. "המשפחה עודדה אותי לנסוע", היא מספרת.

אבל למרות שהחליטה להמשיך, היא מעידה על עצמה: "אני לא אותה קשת של לפני 7 באוקטובר. אני לא מצליחה לחוות שגרה כמו פעם, או לעבוד ולהתרכז כמו פעם. למזלי, הסביבה בעבודה והקהילה היהודית עוטפים אותי באהבה. הם ידעו מה עברתי ואמרו לי: אנחנו כאן בשבילך. הבוס שלי (חוקר נאס"א ד"ר אליעד פרץ - ה"ו) ממש דאג, תמך ועזר עד שמצאתי דירה משלי".

כיום שביט מתגוררת בוושינגטון הבירה ועובדת בפרויקט של נאס"א, בשיתוף המכון הלאומי לתקנים וטכנולוגיה של ארה"ב, NIST. הפרויקט מכונה קנדל (CANDLE), והוא נועד להפוך את מלאכת מדידת עוצמת האור שמופקת מן הכוכבים, מה שמכונה "שטף האור", ליותר מדויקת. "הרבה מהידע שאנחנו צוברים על כוכבים מופק מהמדידה הזאת, למשל ידע לגבי הבהירות והגודל, ואפילו האפשרות למצוא כוכבי לכת חוץ־שמשיים (אקסו־פלנטות, כוכבי לכת הנמצאים מחוץ למערכת השמש ומקיפים כוכב אחר - ה"ו). שיפור ביכולות המדידה תשפיע על כל אחד מהפרמטרים האלה", מסבירה שביט.

הבעיה עם האופן שבו מודדים את שטף האור של כוכבים כיום היא שהיא נעשית ביחס לכוכב אחר, "אבל זה לא מקור אור מספיק טוב. המטרה היא לדייק את המדידה בעזרת יצירת כוכב מלאכותי בחלל - בעל מקור אור ידוע, שאליו יהיה ניתן להשוות את שטף האור של הכוכבים. החלק שלי בפרויקט הוא בפיתוח התוכנה שתכייל את המערכת ותנתח את הנתונים. כלומר, אני כותבת את הקוד לזה".

את שמחה שהחלטת לנסוע?

"אני ברגשות מעורבים. הלב שלי הוא עם קיבוץ בארי, עם החברים שעדיין חטופים ואלה שלא חיים יותר. אי אפשר לחשוב על העתיד, ואי אפשר באמת להמשיך הלאה, עד שהחטופים לא יחזרו".

לצד זאת, מוסיפה שביט, "אני מרגישה שאני צריכה לממש את עצמי עבור אנשי בארי שמתו והקריבו את עצמם, כדי שאני אוכל לחיות. אני עושה את זה למענם. הקיבוץ היה הגב שלי לכל אורך הדרך".

מה החלום שלך?

"אני רוצה לגלות משהו משמעותי, שאף אחד לא גילה עד היום. משהו שיעזור לאנשים. אני רוצה להיות משמעותית".

גם פרס נובל הוא חלק מהחלום?

"נובל הוא לא מה שחשוב. מה שחשוב זה לתרום".

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

בשיחות לקראת הוספת ChatGPT לאייפון / צילום: צילום מסך מאתר אפל

אפל מתקרבת לעסקה: צ׳אט GPT יוטמע במערכת ההפעלה של אייפון

השיחות מול גוגל עוד לא הסתיימו, אבל אפל ו-Open AI עושות סימנים של סגירת עסקה שתאפשר לאפל להטמיע את צ'אט GPT במערכת ההפעלה הבאה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

תמיר פרדו, נשיא הייסקיי / צילום: רן בירן

החברה הקטנה מראש העין שרוצה להתחרות ראש בראש עם אילון מאסק

ספקית התקשורת הלוויינית הייסקיי פועלת כבר מ-2015 מתחת לרדאר, אבל עכשיו זה השתנה ● בדצמבר היא חתמה על שיתוף פעולה עם אינטלסאט, שזכתה לאחרונה במכרז של חברת ענק לייצור כלי רכב חקלאיים, ובעולם משווים אותה למיזם הלוויינים של אילון מאסק

חבר הקונגרס ריצ'י טורס / צילום: Reuters

חבר הקונגרס שיוצא נגד ממשל ביידן: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

חבר הקונגרס ריצ'י טורס, שנמנה עד לאחרונה עם הקבוצה הפרוגרסיבית של המפלגה הדמוקרטית, לא חושש לבקר את מפלגתו והעומד בראשה, הנשיא, גם בשאלת רפיח ● בריאיון הוא מספר על המחיר שהוא משלם בשל עמדותיו: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

הפקולטה לניהול. עד כמה אפשר לסמוך על AI בקבלת החלטות / צילום: Shutterstock

מאסר שווא או דיאגנוזה רפואית שגויה: עד כמה אפשר לסמוך על AI בקבלת החלטות?

רבים הפכו את הבינה המלאכותית לחלק אינטגרלי בחייהם ונותנים משקל כבד להכרעותיה • אלא שמחקרים מראים שבפועל זה לא הדבר האחראי ביותר לעשות • איך בכל זאת אפשר להמשיך להשתמש בה גם בהחלטות משמעותיות?

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הסקר ממנו עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● אחרי שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים ● המשקיע המיליארדר שסבור כי מפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב ● וגם: מה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל?

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

איילת אבו חלא / צילום: יח''צ

המנהלת שנוסעת בכל יום שעתיים לעבודה, תחת אש: "רצות מחשבות - מה יקרה אם ייפול עליי משהו"

היא גדלה בחברה הדרוזית "שבה בנות לא מתגייסות" אבל לא ויתרה על שירות, עשתה שני תארים במקביל לקידום בעבודה, והיום מנהלת משאבי אנוש בתנובה גליל, שמספקת מוצרים אפילו למקדונלד'ס ● "יש מטחים כבדים על קריית שמונה וזה תופס אותנו באמצע העבודה, אבל מג'נגלים" ● שיחה קצרה עם איילת אבו חלא