גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock
ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

בשנה שעברה הפכה גרמניה באופן רשמי לחלק ממועדון המדינות המייצרות של אינטל  - שהחליטה להמר על המדינה האירופאית כאזור הייצור העיקרי שלה ביבשת עם מפעל חדש ואסטרטגי שייבנה מחוץ לברלין.

משקיעי ביומד הגיעו לישראל כדי להצהיר: אנחנו פתוחים לעסקים, למרות המצב
מעבדת ענק סינית שנבנית מתחת לאדמה תנסה לפצח ראשונה את אחת מתעלומות היקום

זה אמור להיות מפעל הדגל של החברה האמריקאית באירופה, כזה שייצר בטכנולוגיה המתקדמת ביותר העומדת לרשותה וישרת את אסטרטגיית ה"עמידות" של המנכ"ל פט גלסינגר, שמנסה לשווק לענקיות השבבים מערך ייצור גלובלי שאיננו חשוף מאוד לסיכונים באזור אחד ספציפי על פני הגלובס.

השבתת פסי ייצור בעקבות סגרי הקורונה והמתיחות סביב האי טייוואן המייצר את מרבית השבבים המתקדמים בעולם - מאיימים על הענף כולו, ומפעלים חזקים באירופה, כמו גם בארה"ב ובמרכז אמריקה, עשויים להיות המענה לכך.

באירופה כולה מתכננת אינטל להשקיע 86 מיליארד דולר בעשור הקרוב - נוסף על המפעל בגרמניה, בעלות של 18 מיליארד דולר, ישודרג מפעל באירלנד בעלות של 13 מיליארד דולר, ומרכזי פיתוח, הרכבה ואריזה של שבבים בפולין ואיטליה בעלות של 36 מיליארד דולר בטווח של השנים הקרובות.

אולם, תביעה שחברת שבבים קטנה בגרמניה מנהלת נגד אינטל, עשויה לחבל בתוכניות של הענקית ביבשת כולה. בית משפט בגרמניה קיבל מוקדם יותר החודש את בקשתה של חברת השבבים הקטנה R2 Semiconductor להוציא צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מסדרות השבבים של אינטל למחשבים אישיים ושרתים.

הפטנט שבמחלוקת

לטענת החברה, שממוקמת בכלל בקליפורניה, אינטל, יחד עם יצרניות מחשבים אחרות כמו דל ו־HPE הפרו את הפטנט שלה, שעוסק בניהול עומסי חשמל בתוך השבב. לטענתה, שבבים אלה משובצים גם בשרתים של פוג'יטסו היפנית הנמכרים לאמזון ומסייעים להפעלת שירות הענן הפופולרי שלה, AWS.

ערכאה משפטית גבוהה יותר בגרמניה אף קיבעה לזמן מה את ההחלטה הקודמת וקבעה כי צו המניעה לא יבוטל כפי שדרשה אינטל. בינתיים, טוענת אינטל בדיווח לבורסה, הפטנט שבמחלוקת איננו קשור לשבבים המתקדמים שלה - אך טענה זו נסתרת על ידי החברה התובעת. המשקיעים, בינתיים, לא התרשמו מאוד מההחלטה ולא צופים קטסטרופה: מניית החברה ירדה בחודש האחרון ב־2% בלבד.

R2 איננה פועלת לבדה מול ענקית השבבים הגלובלית, אשר מייצרת הכנסות של כ־54 מיליארד דולר בשנה. מאחוריה עומדת קרן ההון סיכון תי'רד פוינט (Third Point) של המשקיע דניאל לוב (Loeb). הקרן השקיעה בסטארט־אפ הקטן כבר לפני 15 שנה ומחזיקה על פי ההערכה ב־75% ממניותיו. לפי ההערכה היא מממנת בעשרות מיליוני דולרים את המשפט מול אינטל, ובנוסף הפקידה 79 מיליון דולר בחשבון מיוחד המוקדש לערבות משפטית לחברה.

אינטל, מצדה, כינתה את R2 "חברת קש" שכל מטרתה ייצור תביעות משפטיות, וציינה כי משפט דומה מאוד שנערך בארה"ב נגמר בפסיקת שופט לטובתה ובביטול טענת התובעת.

לניו יורק טיימס אמר לוב כי "אתה לא ממש טרול פטנטים מוצלח אם אתה מבזבז 15 שנה מחייך על פיתוח קניין רוחני, תוך ויתור על סופי שבוע, ועבודה של ימים כלילות כדי לפתח משהו שאתה מקווה שייגנב, רק כדי לתבוע אותו בחזרה". לגלובס מסרה אינטל כי "אנו מאוכזבים מהחלטת בית המשפט האזורי בדיסלדורף, ולאחריה הגשנו עתירה".

בגרמניה נוטים להותיר צווי מניעה בתוקף גם בתהליך הערעור, כך שלפי ההערכות אינטל לא תוכל למכור את שבביה במדינה לפחות עד סוף השנה. במידה ו־R2 תנצח בערעור של אינטל, צו המניעה לא יוסר לפני 2030.

ללא קשר לתביעה, תוכניות הפיתוח של אינטל הואטו מאז ההכרזה המקורית על השקעה ראשונית של 30 מיליארד יורו באירופה לפני כשנתיים. הקמת המפעל באיטליה ומרכז הפיתוח בצרפת הושעו עד הודעה חדשה על פי כלי התקשורת המקומיים. גם המפעל בגרמניה מתעכב קלות - דווקא בגלל חפירה ארכיאולוגית באתר.

אסטרטגיה של אקזיט

"R2 מנהלת מאבק במספר יבשות - ולאחר שלא הצליחה בארה"ב, נראה שבאירופה היא מנסה להפעיל לחץ במספר מדינות במקביל", אומר לגלובס עו"ד ועורך פטנטים יואב אלקלעי, שותף במשרד פרל כהן המתמחה בקניין רוחני.

"עדיין לא הייתי קושר כתרים לתביעה הזו, אבל צו המניעה שהושג בגרמניה הוא מהלך דרמטי. גם אם אינטל יצליחו לבטל אותו, הרי שיש כבר תהליך משפטי על הפרת פטנט בבריטניה, ובהמשך היא יכולה להמשיך להתיש את אינטל עם תביעות בעוד כ־40 מדינות באירופה". המשמעות היא שכל תביעה כזו עשויה לעכב את מכירותיה של אינטל ביבשת. אינטל איננה מפרסמת את הכנסותיה מאירופה, אך הן מוערכות בפחות מ־10 מיליארד דולר.

"הנזק הפוטנציאלי לאינטל ומצד שני הרווח ל־R2 הוא משמעותי מאוד, ויכול להגיע אף למאות מיליוני דולרים - לראייה הקרן תי'רד פוינט הודיעה שאם תזכה לדבר עלולה להיות השפעה חיובית מאוד על הביצועים שלה", אומר אלקלעי. "ועם זאת, ההערכה הזהירה שלי היא שהדבר יסתיים בפשרה, ואולי אפילו רכישה, כפי שמסתיימים רוב משפטי הפטנטים".

לדבריו, נדיר שקרנות הון סיכון או קרנות גידור יוצאות לעזרת חברות הפורטפוליו שלהן עם מימון משפטי של עשרות מיליוני דולרים - מהלך שאפייני בדרך כלל לקרנות המתמחות בליטיגציה משפטית הפועלות בנישה מצומצמת. "לעיתים סכסוכי פטנטים הם כלי להורדת מחיר, שיפור תנאים ובסופו של דבר אף אקזיט", הוא אומר.

פגיעה ביכולת המסחרית

"אין ספק שלקבל צו מניעה בטריטוריה משמעותית כמו גרמניה מספק רוח גבית למהלך של R2, אבל קיים מרחק רב מכאן ועד שהחברה תראה מזה פיצוי", אומר לגלובס עו"ד ועו"פ זיו גלסברג מפירמת הפטנטים גלסברג אפלבאום, שמייצגת בין השאר גם חברות שבבים.

הוא מעריך שגם אם תתקבל פשרה, "זה לא ירד מכמה עשרות מיליוני דולרים, וברגע שאינטל מנועה מלמכור מעבדים ולייצר מעבדים בגרמניה זה יכול לפגוע מאוד ביכולת המסחרית שלה, וגם בלקוחותיה. העובדה שהם הצליחו לקבל צו מניעה בערכאה הראשונה בגרמניה מעידה על כך שהפטנט תקף והם נמצאים בסיטואציה משפטית טובה עבורם".

האם קיימת סכנה גם לשאר השקעותיה של אינטל באירופה?

גלסברג: "הדברים קשורים, כיוון שברגע שיש הרבה השקעות קודמות שאינטל כבר ביצעה שמושפעות מהמשפט הזה, הדבר מתווסף למשמעות הכלכלית הגבוהה לתיק. לכן, אם בסופו של יום הערעורים של אינטל לא יצליחו, היא תחפש דרכים חדשות לפעול: באמצעות פשרה, באמצעות שינוי הרישיון או באמצעות מה שנקרא 'design around', כלומר פיתוח המוצר 'מסביב' לפטנט בדרך שלא תפר אותו.

"זה אפשרי אבל זה עשוי לקחת זמן. אין ספק שצו המניעה הוא מקל גדול בגלגלים של אינטל בגרמניה, וכי זו עשויה להיות אינדיקציה למדינות נוספות באירופה".

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות