מחירי הנפט בעולם בשפל של שנה. למה דווקא אצלנו הדלק יתייקר בחדות?

מחירי הנפט צנחו בשבועות האחרונים חזרה ל־74 דולר לחבית מסוג WTI • בכך, מחיר הנפט יורד אפילו נמוך יותר מאשר רמתו ערב הפלישה הרוסית לאוקראינה • למה בישראל מחיר הדלק צפוי לזנק?

נפט / צילום: Shutterstock, Thaiview
נפט / צילום: Shutterstock, Thaiview

ההשלכות הכלכליות של מדיניות "אפס הקורונה" של סין מכות גלים בכל העולם. לאחר עליה ניכרת במחירי הנפט בעולם, בעקבות המלחמה באוקראינה, מחירי הנפט צנחו בשבועות האחרונים חזרה ל-74 דולר לחבית מסוג WTI. בכך, מחיר הנפט יורד אפילו יותר מאשר רמתו ערב המלחמה. 

ניסיון של הרגע האחרון באוצר למתן את עליית מחיר הדלק אל מתחת ל-7 שקלים לליטר 
"מחירי הדיור הם כישלון של שר האוצר": משה גפני חוזר לתפקיד השריף הכלכלי של הכנסת | ראיון
באוצר חוששים מהדרישות הקואליציוניות ונערכים להידוק תקציבי

לפי חן הרצוג, הכלכלן הראשי של פירמת הייעוץ BDO, "ירידת מחירי הנפט משקפת מגמה כוללת של ירידת מחירי רוב הסחורות בחודשים האחרונים. ירידת המחירים משקפת האטה בביקושים העולמיים שמצטרפים לחששות לירידה בביקוש בסין עקב מדיניות אפס הסובלנות לקורונה של המשטר שם".

ואכן, בעוד שברוב העולם התפוצה הנרחבת של החיסונים אפשרה פתיחה מחדש של המשק ומדיניות של "חיים לצד הקורונה", בסין ממשיכים להתעקש על מדיניות "אפס הקורונה" שסייעה להם בתחילת המשבר - אך מתבררת כלא בת-קיימא בטווח הארוך. מחאות נגד הסגרים ממגוון סוגים מתרחשות כעת בסין, מחזה נדיר במדינה הסמכותנית, וייתכן שמדובר במחאות הגדולות ביותר מאז 1989.

 
  

נתונים של חברת הטכנולוגיה הסינית באיד" מציגים ירידה של 45% בשנה בעומסי התנועה בבייג'ינג, וכלל צריכת הנפט בסין ירדה בכ-5% בשנה על-פי חברת Kplr. האטת הייצור בסין והכלכלה הסינית ככלל לא רק מביאה לירידה בביקוש בטווח הקצר, אלא מאותתת לשוק שהביקוש ימשיך להיות נמוך יחסית גם בהמשך.

 לא רק סין גרמה לצניחה במחירי הנפט 

סיבה נוספת לירידת מחירי הנפט היא ההערכות לפיהן מדינות OPEC+ (קרטל המדינות המייצאות נפט) צפויות להגביר את ייצור הנפט בקרוב. עם זאת, על-פי סקירת בנק לאומי, "ערב הסעודית הכחישה בשבוע שעבר את הדיווחים שהיא דנה בהגדלת ייצור הנפט של קבוצת OPEC+". להערכת בנק לאומי, ערב הסעודית אומנם לא תרחיב את קצב ייצור הנפט, אך "לא תנקוט במדיניות של קיצוץ אגרסיבי נוסף במכסות הייצור".

גורם נוסף המציב בסימן שאלה את מחיר הנפט העולמי הוא הניסיון המערבי העקר, בינתיים, ליצור "קרטל צרכנים" שיציב מחיר מקסימום לנפט בעולם. על-פי סקירת בנק לאומי, "ארה"ב והאיחוד האירופי ממשיכות בדיונים על קביעת 'מחיר הגג' שיוטל על הנפט הרוסי, במטרה להפחית את ההכנסות של רוסיה כחלק מהסנקציות שהוטלו עליה לאחר פלישתה לאוקראינה, וההערכות בשוק הן כי מחיר התקרה יהיה בטווח של 65-70 דולר לחבית. עם זאת, רמת מחירים זו קרובה לרמת המחירים הנוכחית של הנפט הרוסי, מכיוון שכיום הוא נמכר בהנחה גדולה".

לדברי הרצוג, השפעת המשבר באוקראינה נמחקה בשוק הנפט העולמי ,"זאת בניגוד לשוק הגז הטבעי שבו רמות המחירים עדיין גבוהות מאוד. להערכתנו, מחירי הנפט צפויים להתייצב ברמה של 70-80 דולר לחבית".

בינתיים בישראל: מחיר הדלק צפוי לעלות

במקביל בישראל, מחיר הדלק צפוי לעלות בחמישי הקרוב למרות ירידת מחירי הנפט העולמיים. זאת, לאחר שפג תוקפה של הפחתת הבלו הזמנית שהנהיג שר האוצר אביגדור ליברמן בחודשים האחרונים. השבוע המס יעלה בשקל לליטר, מה שיקפיץ את מחירי הדלק. ירידת מחירי הנפט בעולם יהפכו את ההתייקרות הזו למתונה יחסית - ב-60 אגורות לליטר.

במשרד האוצר עורכים ניסיונות של הרגע האחרון למתן את הקפיצה הצפויה במחיר הדלק. שר האוצר ליברמן מעוניין בהארכה נוספת של הטבת המס הזמנית על הבלו, גם אם באופן חלקי בלבד, עד לסוף 2022.

לפי הערכות, אם הניסיון יצלח, ולא כל ההפחתה תבוטל - מחיר הדלק יעלה בלילה שבין רביעי לחמישי בכ-40 אגורות, מ-6.46 שקלים לליטר כיום לכ-6.86 שקלים לליטר. ללא הארכה של הצו, המחיר יזנק לסביבות 7.20 שקלים לליטר.

על-פי הסקירה של לידר שוקי הון, ביטול ההנחה בבלו תתרום גם לאינפלציה. להערכתם, עליית מחירי האנרגיה תביא גם לעליית מחירי החשמל ב-8.2% לצרכנים הביתיים כבר מינואר הקרוב.