גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשימות והסיכויים: מה עומד מאחורי הנסיקה הגדולה של בנט והאם הוא בדרך לראשות הממשלה?

לאחר שנה לא מוצלחת, נראה כי נפתלי בנט קיבל סוף סוף הזדמנות לצאת מוויכוחי המגזר של הציונות הדתית, אל אזור הנוחות שלו: מספרים, כלכלה וחדשנות במלחמה במגפה ● הסקרים בינתיים מחמיאים, אבל המשימה הגדולה שמחכה לו היא הרכבת הרשימה

נפתלי בנט / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
נפתלי בנט / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

בחודשים האחרונים צופה המערכת הפוליטית בתדהמה בלידה מחדש של נפתלי בנט. מעט מאוד פוליטיקאים בישראל זוכים להזדמנות שנייה כזו, ונראה שבנט מקפיד להימנע מכל צעד שנקט בו בעבר ובדרך, אולי הפעם, לקטוף את המנדטים המובטחים בסקרים ביום הבוחר. השנה הקודמת הייתה רעה בלשון המעטה עבורו. הוא פרץ מוקדם מדי החוצה עם הימין החדש ונשאר מחוץ לכנסת. לאחר מכן הואשם בכישלון הימין כולו ואז נדחק מתפקיד ההובלה של רשימת ימינה, אם כי בדרך עבר בלשכת שר הביטחון.

נקודת המפנה החלה בתחילת יוני, אז סקר של חדשות 12 הראה את הנתון החדש הבא: 5% בלבד חשבו שנתניהו צריך להציב את נושא הריבונות בסדר היום שלו. הרוב המכריע דרש ממנו להציב את הכלכלה. יו"ר ימינה שצפה בסקר היה אז בשיחת ועידה עם אנשיו והודיע: "אתם מבינים מה מעניין את הישראלים? לא כלכלה - לא מעניין". וכך נולדה לה הסיסמה, וגם מגמת העלייה בסקרים הרחק ממספר חד-ספרתי של מנדטים שאחז בו עד לאותו הרגע.

בזמן שבכחול לבן ובליכוד וגם בסיעות האופוזיציה התקוטטו על הפגנות או לא, בנט חרש את השטח, הציע מתווים ליציאה מהמשבר והקים קבינט יועצים חלופי לזה שפעל בממשלה וזה עבד. הישראלים, ממש כמו בסקר, מתעניינים בהווה הכלכלי שלהם ורואים בו המבוגר האחראי. סופסוף הוא קיבל הזדמנות לצאת מוויכוחי המגזר של הציונות הדתית שלא עניינו אותו מעולם אל אזור הנוחות שלו: מספרים, כלכלה וחדשנות במלחמה במגפה.

מהרגע שהציב את עצמו, גם אם תאורטית, כחלופה לנתניהו, הוא נפטר מהמטען העודף של להיות רק שני לו. אך אירוע הברחת המנדטים המרכזי עוד מחכה לו בהמשך בדמות הרכבת הרשימה. כבר היום שניים טוענים לכתר המקום השני: איילת שקד ובצלאל סמוטריץ', הראשונה בשל השותפות הפוליטית הארוכה ואילו השני על רצונו להיות מנהיג הפלח הדתי ברשימה. לעומתם, יש גם מי שמעדיף לשמור את המקום הזה פנוי עבור דמות חיצונית שיכולה להזניק את המפלגה בהמשך.

לאמץ את המודל של יאיר לפיד

בשלב הזה השותפות בין בנט לסמוטריץ' היא אירוע נתון שאיש מהצדדים לא רוצה לערער. בעיקר כדי לא להבריח את המצביעים מהציבור הכללי וגם את הדתיים. אולם, אם סמוטריץ' יתעקש על המקום השני, יש מי שמבהיר בימינה שלא מדובר בחתונה קתולית - או חתונה בכלל, בטח במצב הנוכחי כאשר המנדטים רשומים הלכה למעשה על שמו של אחד מהם. בהמשך, בניית ימינה/הימין החדש על ידי אנשיו של בנט לא תסתמך על סלבס נוסח הרשימה הראשונה, פחות עיתונאים ומנהלי קבוצות כדורגל, ויותר אנשי עשייה עם רקורד מוכח.

הפקת לקחים נוספת נעשתה בתחום חיבורי המפלגות. הפעם לא תתאפשר כניסה למפלגות עם נציגים שהופכים את החיבור הפוליטי סבוך, אלא לנציגים בלבד: יפעת שאשא ביטון (ללא כולנו) עומדת על הפרק כמו האוזר והנדל (ללא דרך ארץ). את המודל הניהולי מבקשים להעתיק שם מהשותף לשעבר לברית האחים - יאיר לפיד ולהביא מועמדים שיהיו חלק ממשחק קבוצתי. גורמים במפלגה אמרו השבוע ש"לפיד הצליח לעשות את זה נכון. גם להביא אנשים חזקים וגם ליצור מחוייבות מפלגתי", וזה מה שרוצה לעשות גם נפתלי בנט בגלגול הזה.

בשבועות האחרונים, במסגרת מסע הקורונה שלו ברחבי הארץ, פוגש בנט בראשי עיריות, חלקם מזוהים עם הליכוד, תוך התעניינות בטיפול במשבר - הוא פועל הלכה למעשה ליצירת חיבור אל השטח דרך הפוליטיקאים המקומיים. גם זה במסגרת הפקת הלקחים מהריצה הראשונה של הימין החדש, אז מצאו את עצמם בלי פעילי שטח מרכזיים ותוספת הכוח הנדרשת מהרמה המקומית. בפועל, היכולת של בנט לשמור על הצלחתו בסקרים היא נגזרת ישירה של טיפול נתניהו במשבר. בליכוד בטוחים גם הפעם שמדובר בהצלחה רגעית בלבד, ובונים על היציאה מהגל השני כשניצחון המגפה ירשם על שמו של נתניהו לתוך מערכת בחירות שונה בתכלית.

בינתיים תזוזות קטנות יש גם בתוך גוש המרכז-שמאל. גורמים במערכת הפוליטית מעריכים כי ח"כ עפר שלח לא צפוי להתמודד בבחירות הבאות בתוך מפלגת יש עתיד, אלא במסגרת מיזם חדש ועצמאי. עזיבתו של שלח, וכן זו של יעל גרמן מוקדם יותר השנה מטעמי בריאות, שני הסמנים השמאליים של המפלגה, דוחפת את יש עתיד עוד יותר למרכז והיא עשויה לשמור על ההובלה בגוש המרכז שמאל, נוכח היעדר כוכב משמעותי בשמי הפוליטיקה נוסח גנץ 2019. הסיכון היחיד ללפיד, לבנט ולנתניהו צפוי להיות בדמות מפלגת גמלאים/עצמאים, אם תקום כזו, שתסחוף מנדטים משני הצדדים של המפה הפוליטית. ואילו באשר למפלגה הניסיונית של רון חולדאי וגבי איזנקוט - נראה שהיא בעיקר צפויה להתקיים בסקרים ולא במציאות.

מערכת בחירות מתמשכת

עד להכרזה הבלתי נמנעת על הבחירות, צפוי בכנסת כנס חורף תוסס במיוחד סביב הקורונה, המריבות על התקציב, וההצבעות בימי רביעי. הכנס יפתח ביום שני בנאומי נתניהו, לפיד ונשיא המדינה, וימשיך מיד בהצבעות אי אמון שבאופוזיציה מבקשים למנף כדי להקים ממשלה חלופית אפילו ללא בחירות. תרחיש זה הוא כרגע דמיוני למדי, כך מסכימים גם יוצריו, שמבקשים להימנע מבחירות בצעד הראשון בשל המשבר הכלכלי.

בחישוב גס, להצבעת אי אמון קונסטרוקטיבית יש 64 תומכים פוטנציאלים, עם ליברמן, בנט, הורוביץ, גנץ, עודה וגם גנץ, שמולי ופרץ אבל ללא האוזר והנדל. בתוכנית המלאה של הקמת הממשלה החלופית (שצפויה להתקיים למשך שנה אחת לטיפול בקורונה ואז להתפזר לבחירות במועד מוסכם), שמור לבנט מקום של כבוד - שר הקורונה. אך ספק גדול מאוד אם זה מה שישכנע אותו להצביע כתף אל כתף עם עודה.

בנוסף, השותפים הנדרשים גנץ ואשכנזי, החליטו לתת צ'אנס לממשלה הקיימת עד לתחילת חודש דצמבר ולא להוביל להפלתה. אבל ביש עתיד-תל"ם לא אומרים נואש וטוענים שמדובר בניסוי כלים שייערך כל שבוע בכנסת, אולי עד להכשרת הלבבות. ביום שני זה כנראה לא יעבור, מסכימים שם, אבל אולי בשבוע שלאחר מכן, או זה שאחריו.

נקודת חיכוך נוספת שתלווה את הממשלה המקרטעת תהיה כל יום רביעי עם העלאת החוקים העצמאית של הח"כים. נוכח ההסלמה ביחסי הליכוד-כחול לבן, נראה שמראות כנס הקיץ היו רק הפרומו - חוק ההמרה בסיבוב נוסף, חוקי מערכת המשפט, ולא מעט חוקים של האופוזיציה שיצטרפו גם הם לקלחת הכללית. העצבים הרופפים של כחול לבן והליכוד ישחקו לטובת כל המעוניינים בהסלמה. והקורונה? היא תצטרך לחכות.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?